![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was serdecznie,
Chciałbym prosić Was o radę, wszystko mi się wali i nie wiem jak z tym sobie poradzić (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Do rzeczy. Pracując zawodowo zmagam się z dość trudnym przypadkiem. Moja wydajność oraz efektywność pracy jest na bardzo niskiem poziomie. Mimo ponad 3 lat stażu w różnych firmach, trudno mi powiedzieć o sobie że potrafie dobrze programować. Moja znajomość tematyki jest dobra, kod który piszę jest w miarę czytelny i schlujny. Jednak mimo tego zadania które dostaje zawierają pełno niedoróbek, wiele rzeczy po prostu nieświadomie pomijam. Często jest tak że dostaje zwrot wykonanego zadania, z listą błędów która przekracza objętość opisu całej sprawy. Wykonana praca nie jest zgodna z tym co miało być wykonane. Występuje tu ewidentny problem z komunikacją i rozumieniem tego co mówią inni. Omawianie wielokrotnie tej samej sprawy, prowadzi do tego że i tak nie do końca rozumiem tematu. A jeszcze gorzej jest z jego zapamiętywaniem. Niestety nie każdy ma tyle cierpliwości by mi to powtarzać 10 razy (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Wydaje mi się jakby każdy mówił za szybko i mózg po prostu nie jest w stanie przetworzyć tego wszystkiego. Zapewne jest to spowodowane moim rozstrzepaniem oraz brakiem dobrej organizacji sobie pracy. Często popełniam błędy które są spowodowane tym że czegoś nie przewidziałem w kodzie. Zmieniając dany element okazuje się że przestają działać 3 inne. Dopisując jakiś kawałek kodu, nie zauważyłem że mogą skorzystać z już istniejącego rozwiązania. Co jest skutkiem tego że tworzy się np. wiele zależności między modułami których nie powinno być. Jednym słowem mam problem z zrozumieniem kodu który przerabiam lub rozbudowuje. Każdego dnia jest w opanowaniu tego nad czym pracuję. Zwykle wykonuję krótkie zadania które są od siebie dość różne. Za każdym razem trzeba je osobno omawiać, co jest kłopotliwe o czym pisałem wyżej. Kolejną bolączką jest problem w zapamiętaniu niedawno omawianych rzeczy. Często jest tak że dany moduł/funkcjonalność omawiam już 4 raz. A ja mimo tego z czasem o tym zapominam. Po prostu mózg nie akceptuje tego co wchodzi uszami. Z czego wszystkie rady płynące od kolegów z pracy ulatniają się gdzieś w powietrze, a nawyki programistyczne których się nabyłem we wcześniejszych latach pracy, nie są w stanie zniknąć. Ostatnio miałem przeprowadzoną rozmowę z przełozonym, który dał mi do zrozumienia że jeśli się to nie zmieni wylatuję. Co jeszcze bardziej mnie dobiło. Czy ktoś miał może podobne problemy i wyszedł jakoś z tego? Pomóżcie koledzy, co robić dalej? Jak Waszym zdaniem radzić sobie z roztrzepaniem i problemem w skupieniu się w pracy? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Dodam też że posiadam wadę słuchu która delikatnie utrudnia mi tę komunikację. Posiadam aparat słuchowy który w znacznym stopniu to niweluje. Mimo wszystko nie wydaje mi się by to był powód tego wszystkiego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I co mamy zrobić? Normalka z życia programisty. Każdy się dopytuje co ma zrobić, jak ma działać. Każdemu może zdarzyć się przeoczenie błędu.
Jak zapominasz czegoś, to sobie notuj. Ma to dodatkowy plus, bo masz coś na piśmie. Myślę, że wada słuchu nie ma tutaj istotnego wpływu na pracę. Zawsze możesz sobie wziąć trochę wolnego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował IceManSpy 1.11.2011, 22:07:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 13:36 |