![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wymagań jakie stawiają pracodawcy przed kandydatami, większość z nas pracuje w firmach programistycznych lub takich w których się programuje i moja pytanie brzmi czego od was wymagano/ wymaga się do tej pory, czy musicie się douczać nowych języków lub czy musieliście się nauczyć jakichś rzeczy do napisania drobnych aplikacji.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem problem nie w tym czy "programista" ZNA (php, js, cięcie, css itp itd) ale czy to WCHODZI W ZAKRES JEGO OBOWIĄZKÓW.
Przecież oczywiste jest, że jak pracujesz nad widokami to nie będziesz prosił za każdym razem webmastera o zmianę paddingu o 1px czy napisanie prostej funkcji w js. Problem pojawia się, jak proces powstawania "projektu" w firmie wygląda tak: masz zrobić stronkę dla p. Jadzi, tu masz do niej telefon, dowiedz się czego chce, zrób grafikę, potnij, zrób bazę, napisz skrypty i powiedz na kiedy dasz radę (a pracodawca podzieli to przez pół). Niestety, jak widzę w ofercie na programistę php: komunikatywność + obsługa psd + css + html to obraz takiej pracy staje mi przed oczami. Dlatego warto, aby w ofertach było coś o firmie (np liczba pracowników od razu sporo mówi o firmie) i zakresie obowiązków. Dla mnie znajomość PODSTAW ps jest oczywista, podobnie jak znajomość js i css - ich brak oznacza, że kandydat nigdy nie bawił się nad jakimś projektem w domu sam, nie ćwiczył, nie rozwijał się. Ale jak pracodawca umieszcza takie rzeczy w ofercie to znaczy, że obowiązkiem programisty będzie praca w takich technologiach na co dzień - a jak umiem pociąć layout to sorry - niekoniecznie chcę robić to w pracy. Lepiej znaleźć pracę gdzie "wszechstronność" jest rozumiana jako znajomość i chęć nauki nowych języków programowania |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:13 |