![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wymagań jakie stawiają pracodawcy przed kandydatami, większość z nas pracuje w firmach programistycznych lub takich w których się programuje i moja pytanie brzmi czego od was wymagano/ wymaga się do tej pory, czy musicie się douczać nowych języków lub czy musieliście się nauczyć jakichś rzeczy do napisania drobnych aplikacji.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwój rozwojem, adaptacja sprawdzonych rozwiązań z "innych podwórek" adaptacją, ale mam wrażenie, że mikroprzedsiębiorcy przyzwyczaili się do stawiania twardych warunków i wymagania od jednego człowieka wykonywania rzetelnej pracy za trzech, czasem czterech ludzi. Z jednej strony specyfika branży jest właśnie taka, że oprócz pisania skryptów w php pracownik powinien znać przynajmniej podstawy bibliotek javascript-owych, miał pewne poczucie estetyki (grafika, layout), umiał administrować serwerem i bazą danych, a z drugiej strony mamy ciągle do czynienia z sytuacją, że taki pracownik-orkiestra bardzo rzadko jest wynagradzany na właściwym poziomie. Pensja jest jedna, a zakres obowiązków obejmuje 3 lub więcej osobnych stanowisk. Oczywiście tutaj wymagania są na poziomie pełnego profesjonalizmu. Osobiście nie miałbym nic przeciwko, gdyby mój pracodawca wymagał ode mnie wszystkich w/w umiejętności, ale pod warunkiem, że odpowiednio by mnie wynagradzał. I tu jest problem, bo - jak się zdaje - pracodawcy nie chcą (bo jest im tak wygodniej) tego zrozumieć. Wolą szukać na siłę jelenia, który już to wszystko umie i zgodzi się pracować za psie pieniądze. Niestety nasze społeczeństwo jest cały czas na dorobku, młodzi pracodawcy starają się jak mogą wycisnąć z pracowników ostatnie soki, szkoda, że zapominają o uczciwej zapłacie i szkoda, że ludzie zdesperowani godzą się na takie warunki. Pozostawię bez komentarza sprzeczne z prawem wymagania, aby pracownik zostawał na życzenie pracodawcy po godzinach. Pracodawca nie może stawiać takich wymagań pracownikowi. To jest tylko i wyłącznie dobra wola pracownika czy zostanie czy nie.
Podsumowując: Pracodawco! Wymagasz od pracownika rzetelnej i uczciwej pracy za trzech? Ok, ale płać tak, jak za trzech. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:37 |