![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wymagań jakie stawiają pracodawcy przed kandydatami, większość z nas pracuje w firmach programistycznych lub takich w których się programuje i moja pytanie brzmi czego od was wymagano/ wymaga się do tej pory, czy musicie się douczać nowych języków lub czy musieliście się nauczyć jakichś rzeczy do napisania drobnych aplikacji.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyliczanie należności za nadgodziny jest ściśle określone przez kodeks pracy. Wiadomo kiedy stawka jest w wysokości 150% wynagrodzenia, kiedy 200% itd.
Moim zdaniem w dobrym tonie byłoby ze strony pracodawcy zwiększenie jej ponad ustawowe. W końcu pracownik taką pracą ratuje tyłek pracodawcy, "dobre imię" firmy. A za to należy się dodatkowa wdzięczność. Pojedyncze sytuacje awaryjne (via @nospor, @mike) - ok. Mają nawet pozytywny wpływ na ekipę, potrafią zacieśniać więzi, pokazują, że ta grupa osób to na prawdę team. Osobiście nie spotkałem się z ochoczym wykorzystywaniem nadgodzin przez pracodawców, ale słyszałem o takich do znajomych. Z drugiej strony widzę wykorzystywanie nadgodzin przez pracowników. Są ludzie, którzy pracują wolno, do tego przesiadują pół dnia na plotach w kuchni, na necie, a później zostają na nadgodziny i chcą za to kasę - patologia w drugą stronę. Wracając do tematu. Dla specjalistów IT jest bardzo dużo ogłoszeń o pracę, gdzieś niedawno było podsumowanie z serwisu pracuj.pl, że w pierwszym półroczu tego roku było ok 30k wakatów. W jednych specjalizacjach jest duży niedobór, w innych jest nadmiar (via @CuteOne). Minusy - wymagania nie związane bezpośrednio ze stanowiskiem, np.: poszukiwany programista php, a w wymaganiach umiejętności związane z photoshopem, kodowanie html, css - mało konkretów, dużo ogólników wstawianych metodą ctrl+c => ctrl+v (ciekawe projekty, dynamiczny i młody zespół etc) - często na portalach z ofertami pracy oferty wystawiane przez pośredników nie zawierają pełnych danych firmy = brak możliwości sprawdzenia potencjalnego, przyszłego pracodawcy Plusy + szkolenia + możliwość przeznaczenia części czasu pracy na inne zagadnienia, czyli np pracownik może spędzić trochę czasu nad testowaniem node.js + elastyczne godziny pracy (niektórzy przed 9 są nie do pracy, więc nie ma sensu, żeby przychodzili na 7) + pełne wynagrodzenie na umowie (zamiast umowy na 1500zł brutto, a reszta jako premia do ręki) @skowron-line Ja tak miałem, ogłoszenie było o PHP + MySQL, okazało się, że baza jest na SQL Server. Komuś kto pisał ogłoszenie SQL to sql, bez znaczenia czy My czy MS. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 10:23 |