Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Modyfikacja skryptu losowania liczb
yorgwarez

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich forumowiczów,
Jestem początkującym programistą php i stawiam dopiero pierwsze kroki. Obecnie zajmuję się generatorem liczb losowych bez powtarzania.

Mam stworzone oto coś takiego:

1. <?php
  2. // Tworzymy tablice ze zdefiniowanymi liczbami do wylosowania
  3. $cfg['list'] = array_flip(range(1, 12));
  4.  
  5. // Losowanie
  6. $tmp['random'] = array_rand($cfg['list'], 2); // Drugi parametr odpowiada za ilość elementów, które mają zostać wylosowane
  7. // Sortowanie
  8. sort($tmp['random']);
  9. // Throw
  10. echo implode(', ', $tmp['random']);
  11. ?>

Zastanawiam się teraz i już 3 dzień nie mogę znaleźć rozwiązania, co zrobić, aby skrypt mógł np. wypisać pary liczb ze wszystkich elementów tej tablicy jaka jest tworzona i wyrzucił je na ekranie w sposób, że w każdej linijce znajduje się para liczb: LICZBA 1 - LICZBA 2 i w następnych linijkach poniżej kolejne pary liczb, oczywiście bez powtarzania i tak by powstały pary ze wszystkich elementów tworzonej tablicy. Czy trzeba jakąś pętlę wrzucić do skryptu? Ktoś mógłby mi pomóc i pokazać na przykładzie? Z góry dziękuję za pomoc:) Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
yorgwarez

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Skrypt sady wypisuje wszystkie możliwe kombinacje par liczbowych utworzonych z zakresu tablicy zdefiniowanego na początku (ilość elementów w tablicy). Ja chciałbym wprowadzić ograniczenie, aby wypisywane były pary powstałe w wyniku losowania i mieszczące się w zakresie elementów tablicy, ale nie wszystkie możliwości, ale tak by każda liczba miała przypisaną inną liczbę (tworząc parę), mieszcząc się w zakresie tablicy bez powtórzeń.

Może na przykładzie będzie prościej - załóżmy że to będzie aplikacja losująca pary piłkarskie w pucharach piłki nożnej. Każda cyfra z tablicy to jedna drużyna. Załóżmy że mamy 8 cyfr w tablicy do wylosowania. Do wylosowania są 4 pary liczb. Ale nie wypisujemy wszystkich możliwych kombinacji par liczbowych, ale chcemy przeprowadzić losowanie i utworzyć 4 losowe pary liczbowe bez powtórzeń. I za każdym uruchomieniem skryptu uczynić to od nowa, czyli losowanie się powtarza ale tworzone są nowe pary wg warunków podanych powyżej.

Jak zmodyfikować skrypt sady, jakie ograniczenie wprowadzić, by wypisywało tylko raz te pary liczbowe a nie wszystkie możliwe kombinacje?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.04.2026 - 16:40