![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wymagań jakie stawiają pracodawcy przed kandydatami, większość z nas pracuje w firmach programistycznych lub takich w których się programuje i moja pytanie brzmi czego od was wymagano/ wymaga się do tej pory, czy musicie się douczać nowych języków lub czy musieliście się nauczyć jakichś rzeczy do napisania drobnych aplikacji.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może napiszę bardziej z punktu widzenia pracownika, co widzę w wymaganiach ofert pracy i co mnie zraża :
- pisanie ogólników, poczucie humoru, twórcze myślenie itp - mogą sobie to darować - człowiek orkiestra - obsługa np PS'a itp - jeżeli aplikuję na stanowisko programisty to co powinno się wymagać to umiejętnosć programowania, projektowania, tworzenia, a nie programów do obróbki grafiki - tutaj wyjątkiem jest Adobe Flash - i ew. znajomość ActionScript'a. + lubię gdy w ofercie jest jasno napisane jakie technologie są wymagane a jakie mile widziane, do tego co będę robił, bo idąc na rozmowę i usłyszeć że będę pisać wtyczki do Joomli mnie zbytnio nie interesuje - chyba że jest to jasno napisane w ofercie. + dostęp do wody / kawy/ jedzenia, jakieś karnety itp - to moim zdaniem jest bardzo mile widziane + udostępnienie czasu na rozwijanie się itp - sam i tak rozwijam się w domu, ale czasami fajnie jest poświęcić na daną rzecz trochę więcej czasu implementując nowe rozwiązanie Cytat Widać nigdy nie pracowałeś z bandą prokoderów gdzie każdy ma już wyrobione zdanie na dany temat i uważa, że tylko jego sposób jest dobry Dobry programista to taki który potrafi przyjąć krytykę swojego rozwiązania i przyznać rację innemu (przy dobrych argumentach), często bowiem spotykam się z ludźmi którzy mają klapki na oczach i po prostu odrzucają dane rozwiązanie BO TAK I **** - od razu odechciewa się jakiegokolwiek dialogu, tak samo jest z narzucaniem pewnych ideologii ... po prostu bezsens - podaj mi argumenty, a się do nich odniosę i się zgodzę lub nie - wszelkie nakazy / narzuty rozwiązań są po prostu dla mnie idiotyczne. Ten post edytował melkorm 29.08.2011, 15:45:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 09:29 |