![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
gdy ostatnio szukałem komputera używanego 95% aukcji komputerów poleasingowych było wystawionych z legalnym systemem operacyjnym ALE sam system nie był zainstalowany. Komputera zawierał naklejkę COA (tą potwierdzającą legalność systemu) na obudowie oraz system był ujęty na fakturze (jako zestaw komputer + system). Zestawy te z reguły nie zawierają płyty instalacyjnej (co skądinąd podobno jest warunkiem legalności systemu, ale tego nie jestem pewien na 100%) - niektórzy sprzedawcy oferowali zakup takiej płyty za dodatkowe 100-150zł. Pytanie więc brzmi - o co chodzi z tymi zestawami. Czy instalując Windowsa na takim komputerze łamię prawo? Czy jeśli mam oryginalną płytę OEM od innego zestawu lub po prostu mam płytę z wersji box to czy na takim komputerze mogę legalnie zainstalować system? Pytam czysto teoretycznie, bo temat mnie po prostu zainteresował. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W moim przypadku ,nie jest to zakup nowego komputera,tylko wymiana podzespołu(w tym przypadku płyty głównej bo padła) -procesor ,pamieć ,karta graficzna ,zasilacz pozostają te same.Komputer nie ma służyć mi do grania więc to co mi pozostało może nadal mi służyć.Ze względu na to ,że takiej płyty raczej już nie dostanę zakupiłem inną ,lecz nie miałem pojęcia że zmiana płyty może się równać z utratą licencji na windows.Tak więc OEM jak dla mnie jest nietrafną inwestycją,lepszą jest box,ale jak człowiek się nie znał to kupił co popadnie nie widząc różnicy(Oryginalny,to oryginalny ,reszta była nie ważna-i tu popełniłem błąd).
Po za tym,jak dla mnie to za drogo jest kupować komputer za co najmniej 2tyś co 3-4 lata. Ten post edytował Rid 23.08.2011, 12:37:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:10 |