![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
gdy ostatnio szukałem komputera używanego 95% aukcji komputerów poleasingowych było wystawionych z legalnym systemem operacyjnym ALE sam system nie był zainstalowany. Komputera zawierał naklejkę COA (tą potwierdzającą legalność systemu) na obudowie oraz system był ujęty na fakturze (jako zestaw komputer + system). Zestawy te z reguły nie zawierają płyty instalacyjnej (co skądinąd podobno jest warunkiem legalności systemu, ale tego nie jestem pewien na 100%) - niektórzy sprzedawcy oferowali zakup takiej płyty za dodatkowe 100-150zł. Pytanie więc brzmi - o co chodzi z tymi zestawami. Czy instalując Windowsa na takim komputerze łamię prawo? Czy jeśli mam oryginalną płytę OEM od innego zestawu lub po prostu mam płytę z wersji box to czy na takim komputerze mogę legalnie zainstalować system? Pytam czysto teoretycznie, bo temat mnie po prostu zainteresował. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Póki sprzęt jest serwisowany, to się nie ma o co martwić.Zaczną sie problemy ,kiedy laptop się zestarzeje i nie daj Boże płyta główna Panu pójdzie,wtedy będzie musiał Pan szukać tej samej płyty do laptopa,żeby podtrzymać oryginalność windowsa.
Dobrze ,że przypadkowo wpadłem na ten wątek.Teraz sobie uświadomiłem,że nie warto kupywać sprzętu komputerowego z oprogramowaniem lub jakiegokolwiek oprogramowania typu oem.Oprogramowanie należałoby dokupywać z osobna w wersji box jak niektórzy Forumowicze pisali w poprzednich postach. Cytat Mądry Polak po szkodzie
Ten post edytował Rid 23.08.2011, 12:05:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Póki sprzęt jest serwisowany, to się nie ma o co martwić.Zaczną sie problemy ,kiedy laptop się zestarzeje i nie daj Boże płyta główna Panu pójdzie,wtedy będzie musiał Pan szukać tej samej płyty do laptopa,żeby podtrzymać oryginalność windowsa. Dobrze ,że przypadkowo wpadłem na ten wątek.Teraz sobie uświadomiłem,że nie warto kupywać sprzętu komputerowego z oprogramowaniem lub jakiegokolwiek oprogramowania typu oem.Oprogramowanie należałoby dokupywać z osobna w wersji box jak niektórzy forumowicze pisali w poprzednich postach. Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Wszystko zależy od przeznaczenia komputera. Ja kupuję obecnie komputer i używam go tak długo, aż a) przestanie działać, b)utrudnia mi pracę z powodu braku wydajności. W obu tych przypadkach kupując markowy komputer używasz go przez 3-4 lata. Czyli przy zmianie komputera jest wysokie prawdopodobieństwo, że na rynku będzie już nowy system operacyjny. Ja na kolejnych laptopach mam zawsze innego windowsa - od 98 po win7. Windowsa OEM z nowym komputerem dostajesz za jakieś grosze w porównaniu z wersją BOX. Jeśli natomiast ktoś jest osobą często zmieniającą komputery to owszem może się opłacić zakup wersji BOX. Wszystko zależy od wykorzystania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 21:27 |