![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
gdy ostatnio szukałem komputera używanego 95% aukcji komputerów poleasingowych było wystawionych z legalnym systemem operacyjnym ALE sam system nie był zainstalowany. Komputera zawierał naklejkę COA (tą potwierdzającą legalność systemu) na obudowie oraz system był ujęty na fakturze (jako zestaw komputer + system). Zestawy te z reguły nie zawierają płyty instalacyjnej (co skądinąd podobno jest warunkiem legalności systemu, ale tego nie jestem pewien na 100%) - niektórzy sprzedawcy oferowali zakup takiej płyty za dodatkowe 100-150zł. Pytanie więc brzmi - o co chodzi z tymi zestawami. Czy instalując Windowsa na takim komputerze łamię prawo? Czy jeśli mam oryginalną płytę OEM od innego zestawu lub po prostu mam płytę z wersji box to czy na takim komputerze mogę legalnie zainstalować system? Pytam czysto teoretycznie, bo temat mnie po prostu zainteresował. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat miałeś kiedyś oryginał, bawiłeś sie w aktywacje systemu? bez problemu dojdą na ilu maszynach było instalowane i czy coś sie zmieniało Mam orginalny windows ,oryginalny pakiet office,i raczej wątpię żeby zmiana podzespołów spodowała,że windows stanie się piratem.Jeśli jednak już tak się stanie,że po wymianie sprzętu wyjdzie ,że to pirat to zawsze można zadzwonić do MS i podać COA aby zarejestrowali windowsa. PS.JAk dobrze pamiętem przy pierwszej rejestracji podaje się dokładne dane,wedłóg których następuje weryfikacja oryginalności windowsa, jeśli w późniejszym czasie wystąpią jakieś problemy. Ten post edytował Rid 22.08.2011, 23:13:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:56 |