![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
gdy ostatnio szukałem komputera używanego 95% aukcji komputerów poleasingowych było wystawionych z legalnym systemem operacyjnym ALE sam system nie był zainstalowany. Komputera zawierał naklejkę COA (tą potwierdzającą legalność systemu) na obudowie oraz system był ujęty na fakturze (jako zestaw komputer + system). Zestawy te z reguły nie zawierają płyty instalacyjnej (co skądinąd podobno jest warunkiem legalności systemu, ale tego nie jestem pewien na 100%) - niektórzy sprzedawcy oferowali zakup takiej płyty za dodatkowe 100-150zł. Pytanie więc brzmi - o co chodzi z tymi zestawami. Czy instalując Windowsa na takim komputerze łamię prawo? Czy jeśli mam oryginalną płytę OEM od innego zestawu lub po prostu mam płytę z wersji box to czy na takim komputerze mogę legalnie zainstalować system? Pytam czysto teoretycznie, bo temat mnie po prostu zainteresował. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Tak wyznacznikiem legalności jest nalepka, nośnik można zgubić, wyrzucić czy cokolwiek. Instalacji można dokonać z dowolnego nośnika, np pożyczonego od kolegi czy pobranego z internetu (np. msdn:aa). A jak masz już fakture to w ogóle nikt się nie może przyczepić
2000 post (IMG:style_emoticons/default/happy.gif) (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 20:38 |