Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] PHP Sockets i Apache - jak to połączyć?
phpmack

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam jak ugryźć taki temat:
Mamy serwis www który ma służyć do wizualizacji informacji przesyłanych ze zdalnych urządzeń GPRS.
Z pomocą przychodzi nam PHP Sockets dzięki któremu mogę otworzyć port i nasłuchiwać informacji z urządzenia GPRS,
problem w tym że skrypt czy też "mini serwer" PHP musi być uruchomiony poza apache w "czystym" PHP z wiersza poleceń bo inaczej nie działa - tzn. mi nie udało się go uruchomić i nie znalazłem też żadnego przykładu z takim rozwiązaniem. No a jeśli niema innego rozwiązania i skrypt wykonywany pod apache nie może otwierać i nasłuchiwać portów to jak rozwiązać problem komunikacji naszego serwisu stojącego na apache z "mini serwerem PHP" odbierającym dane po GPRS ? oczywiście z odebraniem danych nie ma dramatu bo skrypt mógł by je wrzucać do bazy danych a nasza strona by z niej czytała ale przy próbie wysłania czego do urządzenia GPRS jest już problem.... przynajmniej tak mi się wydaje....(IMG:style_emoticons/default/wink.gif) reasumując:
1. czy nasz serwis www na apache może samodzielnie otwierać i nasłuchiwać porty - jeśli tak to jak to zrobić?
2. jeśli nie może i musi to robić niezależny skrypt to jak taki serwis poskładać do kupy, jak się komunikować z tym skryptem przesyłać dane między serwisem a skryptem itd....

mam nadzieje że mocno nie zamieszałem

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mls

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Poprzedni wątek autora...

Cytat(phpmack @ 25.06.2011, 15:47:49 ) *
1. czy nasz serwis www na apache może samodzielnie otwierać i nasłuchiwać porty - jeśli tak to jak to zrobić?
2. jeśli nie może i musi to robić niezależny skrypt to jak taki serwis poskładać do kupy, jak się komunikować z tym skryptem przesyłać dane między serwisem a skryptem itd....

1. Może, ale nie porty używane przez Apache (lub cokolwiek innego) - jak otworzyć port i nasłuchiwać, to już raczej wiesz - patrz swój poprzednio utworzony wątek. Z tym wyjątkiem, że Apache na porcie innym niż HTTP (80) nie będzie raczej potrzebny.
2. Jeśli skrypt miałby działać osobno, to opcji jest co najmniej kilka. Można zrobić daemona (co akurat ja robię najczęściej), może też działać pojedynczej sesji użytkownika w prostej pętli, etc. Komunikować można się na dowolny sposób, ale chyba najprościej poprzez bazę danych.

Dodam, że w firmie robimy kilka serwerów (opartych o PHP) do komunikacji z urządzeniami takimi jak centralki alarmowe GPRS/LAN czy lokalizatory GPS i jak na razie nie było z tym żadnych problemów. Problemów z tym, że całość pisana jest w PHP (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował mls 25.06.2011, 15:43:00
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 21:16