![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
przeszukałem forum wypróbowałem z 10 przykładów w różnych konfiguracjach ale nie mogę sobie poradzić z odczytem danych z postu serwera. Mam apache na Linuksie - nasłuchuje na dwóch portach standardowo na 80 i dodatkowo na 8010. Na porcie 80 stoi strona(sztywno ustawiony socket w VH 192.168.0.157:80 ) natomiast na port 8010 są wysyłane dane z urządzenia GPRS oba porty są przekierowane na routerze tak aby były widziane z zewnątrz strona działa poprawnie a na port 8010 przychodzą pakiety z urządzenia GPRS - widać w WIRESHARKU jednak nie jestem w stanie pobrać tych danych i wyświetlić za pomocą PHP :/ przykład z tego forum: (wyświetla się pusta strona)
przykład 2 pusta strona (zapętla się w nieskończoność ale nadal nic nie wyświetla)
przykład 3 (wyrzuca: //host = 192.168.0.157 //port = 8010 Address already in use (0))
jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że takie coś nie zadziała. Skoro już Apache nasłuchuje na tym porcie, to inny wątek nie będzie. Pytanie tylko po co Apache jest tak skonfigurowany? Jeśli to PHP ma odbierać dane z owego socketa, to ktoś tu chyba marne pojęcie o programowaniu ma...
Przypomnę tylko, że PHP nie jest językiem do tworzenia wyłącznie aplikacji internetowych i wobec tego nie musi działać z serwerem HTTP. Sam na codzień mam do czynienia z serwerami pisanymi w PHP, odbierającymi przeróżne dane i serwer HTTP nie jest do czegokolwiek potrzebny... Ten post edytował mls 20.06.2011, 01:41:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 1 Dołączył: 11.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że takie coś nie zadziała. Skoro już Apache nasłuchuje na tym porcie, to inny wątek nie będzie. Pytanie tylko po co Apache jest tak skonfigurowany? Jeśli to PHP ma odbierać dane z owego socketa, to ktoś tu chyba marne pojęcie o programowaniu ma... Przypomnę tylko, że PHP nie jest językiem do tworzenia wyłącznie aplikacji internetowych i wobec tego nie musi działać z serwerem HTTP. Sam na codzień mam do czynienia z serwerami pisanymi w PHP, odbierającymi przeróżne dane i serwer HTTP nie jest do czegokolwiek potrzebny... No tak tylko że strona która ma otwierać, zamykać i czytać z socketa działa na apache stąd ten pomysł że apache musi na tym porcie nasłuchiwać ![]() ale próbowałem rożnych konfiguracji również wysyłania danych na inny całkiem wolny port niestety nie zadziałało, w trzecim przypadku zamiast ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W trzecim przykładzie, aby uruchomić serwer na konkretnym porcie należy zapisać to nieco inaczej:
...co zresztą jest opisane w stream_socket_server, w pierwszym z brzegu przykładzie... -------------------- |
|
|
--rychmar-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przy próbie uruchomienia stream_socket_server z tego przykładu:
CODE <?php $socket = stream_socket_server("tcp://0.0.0.0:3333", $errno, $errstr); if (!$socket) { echo "$errstr ($errno)<br />\n"; } else { while ($conn = stream_socket_accept($socket)) { fwrite($conn, 'The local time is ' . date('n/j/Y g:i a') . "\n"); fclose($conn); } fclose($socket); } ?> mam taki komunikat : CODE Fatal error: Call to undefined function: stream_socket_server() in /home/httpd/html/gps/index.php on line 2 Serwer jest mój, urządzenie nadaje na tym porcie , dane lecą. |
|
|
![]()
|
|
Fatal error: Call to undefined function: stream_socket_server() in /home/httpd/html/gps/index.php on line 2 Co niezrozumiałego jest w tym komunikacie? A może przetłumaczyć? Później zaś zapraszam do poczytania stream_socket_server. Ten post edytował mls 25.07.2012, 18:18:29 -------------------- |
|
|
--rychmar-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wywoływanie niezdefiniowanej funkscji stream_socket_server.
hmmm niby dlaczego?? Czytałem odnośnik. Czyżby serwer nie pozwalał na to?? Niestety dopiero raczkuje w tym temacie odbioru danych z socket. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:07 |