![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej! Jestem przedstawicielem tej części społeczeństwa, która w młodości zmarnowała sobie życie, idąc na studia humanistyczne. Skończyłem je już 6 lat temu i g** mi one dały. Dlatego postanowiłem się trochę ogarnąć i zrobić zwrot o 180stopni w swoim życiu. Od października wybieram się na studia informatyczne, zaoczne na jednej z Wroclawskich prywatnych uczelni. Garść informacji:
1) przez ostatni rok powtórzyłem CAŁĄ matematykę w zakresie licealnym, jak do matury rozszerzonej + napisałem sobie matury z w-w przedmiotu; 2) powtórzyłem fizykę, jak wyżej 3) z oboma tymi przedmiotami radzę sobie bardzo dobrze, także o matematykę jestem spokojny Moje pytanie nr 1 brzmi - czy nie umiejąc programować w ŻADNYM języku, mam szanse na tych studiach? Kiedyś sam przerobiłem Symfonię C++ (jeszcze to stare wydanie) ale było to raczej na zasadzie poznawania kodu, bawienia się nie wieczorami w domu, a nie jakieś kucie na pamięć. Co oczywiste, niewiele z tego dzisiaj pamiętam. Moje pytanie nr 2 brzmi - czy na studiach informatycznych uczą programowania od podstaw, czy wychodzą z założenia, że przychodząc tam muszę być mastamadafaka-ciplasplas na poziomie licealnym? Będe Wam bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Oczywiście, to jest trochę wróżenie z fusów - jakiś gość pisze coś-tam na sieci i oczekuje, że ktos mu da receptę na życie. Nie. Chodzi mi tylko o to, czy z własnych doświadczeń możecie mi coś powiedzieć, o w-w kwestiach? Strasznie się boję, że cały ten moj plan spali na panewce na pierwszym wykładzie/ćwiczeniach - gdzie się okaże, że pomimo powtórki z matematyki/fizyki polegnę bo nic nie będę rozumiał. Poradźcie coś, proszę (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 8 Dołączył: 3.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opowiem na podstawie własnych doświadczeń.
Nie znając żadnego języka programowania poradzisz sobie na studiach informatycznych bardzo dobrze. Dlaczego? bo na wszystkich znanych mi uczelniach zaczyna się od podstaw programowania, zazwyczaj jest to Pascal chociaż niektóre uczelnie idąc z duchem czasu zaczynają już od Javy. Początkowo będziesz pisał proste programy w stylu dodaj 2+2, oblicz funkcje kwadratową itp. Jeśli tylko będziesz chciał z pewnością sobie poradzisz. Co do wyboru uczelni ze względu na różnorodność kierunków jak i dostęp do sprzętu polecam Ci WIiNoM w Sosnowcu. Nie jest to bardzo znana uczelnia ale obserwując rynek daje największe możliwości. Masz możliwość poznać tutaj dobrze c++, c, c#, całą platformę dot.net, jave, jave mobilną, processing, mysql, php, ajax, matlaba i wiele innych mniej lub bardziej przydatnych w życiu technologii. Zabawna jest sytuacja ze sprzętem, bo prawie we wszystkich zakładach jest wymieniany co roku i czasami można nie zdążyć z przyzwyczajeniem :-) Bardzo interesującym jest według mnie fakt że Wydział Informatyki organizuje co roku Game Day'a, a od października rusza specjalny międzywydziałowy kierunek związany z developingiem gier, gdzie studenci będą mieli między innymi zajęcia z polskimi przedstawicielami świata gier ;-) Innymi ciekawymi sprawami z którymi się spotkałem jest możliwość dostania się na płatne staże w ramach UPGOW'u czy możliwość za darmo zdania dowolnego certyfikatu związanego z informatyką (wystarczy zgłosić taką chęć i nazwę certyfikatu danej osobie, a opłata za przystąpienie w 100% jest pokrywana przez UŚ). Jest to w prawdzie Uniwersytet ale co ciekawe mają również informatykę inżynierską. Jak widać możliwości są ogromne, niestety z moich obserwacji wynika iż studenci ich w pełni nie wykorzystują ;-) Podsumowując, jeśli tylko chcesz jest to idealne miejsce do rozwoju ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 07:10 |