![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio mialem komputer na nogach albo blisko siebie i znajomy dotknal mnie i powiedział ze przez moje ciało płynie prąd. . Gdy komputera nie dotykam wszystko jest ok. Co to może być? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
JoShiMa... Uziemienie w normalnym gniazdku NIE MA połączenia z obudową, a dodatkowo sama obudowa jest wykonana z izolatora, tak więc nie siej herezji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Poza tym napisałem wyraźnie, że podłaczanie się pod metalowe rury wszelakie jest jeszcze głupsze. Idziesz sobie odkręcić termostat w kaloryferze, sprawdzasz ręką nagrzanie żeberek i kopie Cię prąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak... bardzo mądre zwłaszcza w chwili gdy przecież wszystkie rury idą od pieca kotłowniczego na wszystkie pomieszczenia w domu. Ja miałem przypadek, że koleś sie podpiął pod rury wodociągowe jako odgromnik. Wszystkich ludzi w klatce kopał prąd gdy chcieli ręce umyć. Tak więc zanim zaproponujesz równie sprytny pomysl komuś, przemyśl możliwe konsekwencje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JoShiMa... Uziemienie w normalnym gniazdku NIE MA połączenia z obudową, a dodatkowo sama obudowa jest wykonana z izolatora, To zależy o jakiej obudowie mówimy. Laptopy rzeczywiście sa z plastiku, ale już stacjonarne komputery nie i zaręczam Ci, że ich obudowa jest uziemiona. Nie sieję paniki. Stare niesprawne instalacje elektryczne mogą być groźne, po pierwsze z powodu braku ziemienia właśnie a po drugie z braku odpowiednich zabezpieczeń np różnicowych chroniących użytkownika w razie awarii. tak więc nie siej herezji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Poza tym napisałem wyraźnie, że podłaczanie się pod metalowe rury wszelakie jest jeszcze głupsze. Idziesz sobie odkręcić termostat w kaloryferze, sprawdzasz ręką nagrzanie żeberek i kopie Cię prąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A to oznacza, że: 1. Rura nie jest uziemiona z całą pewnością 2. Masz problem i powinieneś go jak najszybciej usunąć, bo jakieś urządzenie ma przebicie. Tak... bardzo mądre zwłaszcza w chwili gdy przecież wszystkie rury idą od pieca kotłowniczego na wszystkie pomieszczenia w domu. Ja miałem przypadek, że koleś sie podpiął pod rury wodociągowe jako odgromnik. Wszystkich ludzi w klatce kopał prąd gdy chcieli ręce umyć. Tak więc zanim zaproponujesz równie sprytny pomysl komuś, przemyśl możliwe konsekwencje. A Ty zanim mnie ponownie spróbujesz zmieszać z błotem uważnie przeczytaj co napisałam w sprawie tych rur. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:33 |