![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio mialem komputer na nogach albo blisko siebie i znajomy dotknal mnie i powiedział ze przez moje ciało płynie prąd. . Gdy komputera nie dotykam wszystko jest ok. Co to może być? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Obejście jest. Musisz zmostkować uziemienie z "0". Weź fazówkę i sprawdź, którym kablem dochodzi zasilanie. Powinna się zaświecić dioda. To tzw. "faza" lub "1". Weź kawałek kabla i połącz nim bolec uziemienie z tym drugim kablem. Tak się robi jeśli w pokoju brak uziemienia. Jeśli nie masz fazówki, to idź kup. To kwestia kilku złotych dobrze wydanych. Przyda sie ona nieraz, a kombinować na domowe sposoby nie ma sensu.
PS... Byłbym zapomniał... Uwaga ta tyczy sytuacji gdy masz gniazdko z uziemieniem, ale brak kabla uziemiającego. Jeśli gniazdko nie ma bolca uziemienia to możesz ewentualnie próbować uziemiać urządzenia bezpośrednio do kabla uziemienia, który zazwyczaj po odkręceniu zobaczysz (o ile gniazdka mają taki kabel, zazwyczaj zielono-zółty ), ale to wiąże się z grzebaniem w gniazdku. Jeśli nawet w gniazdkach tego kabla trzeciego brak to możesz próbować uziemiać do "0". Nie polecam uziemiać jak niektórzy do kaloryferów lub innych urządzeń metalowych mających rury idące do ziemi. Nie chciałbyś być sąsiadem takiej osoby (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Odkręcasz kran i czujesz jak Cie prąd przechodzi, a takich debili kiedyś przerabiałem już na własnej skórze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 15:34 |