![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ostatnio mialem komputer na nogach albo blisko siebie i znajomy dotknal mnie i powiedział ze przez moje ciało płynie prąd. . Gdy komputera nie dotykam wszystko jest ok. Co to może być? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja podejrzewam, że urządzenia w jego mieszkaniu/pokoju mają zwalone uziemienie lub jego brak czy wręcz gniazdka nie są uziemione. Kabelek, bolec mogą być, ale nie podłączone do głównego odgromienia budynku, co jest debilizmem, ale zdarza się bardzo często jeśli podczas remontu ktoś o tym zapomniał lub, co gorsze, budujący byli partaczami i nawet uziemienia nie zrobili. A znam takie przypadki z własnego życia. W efekcie całe metalowe ustrojstwo robi za fazę, następuje przebicie lub w inny sposób (jakaś cewka?) indukuje prąd o mniejszym napięciu co on odczuwa jako "płynący prąd". Ale to już zgaduję, bo nie byłem w jego mieszkaniu. Sugeruję się opisem...
PS: Nie dziw się, że informatycy się na tym znają. Kończąc informatykę na politechnice, przerabiasz także elektrykę i elektronikę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A jeśli masz specjalizację sieci, to dodatkowo sam tego typu rzeczy jak okablowanie, skrzynki, zasilanie i całą otoczkę projektujesz. Moja żona do tej pory taki projekt posiada. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 20:50 |