![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym zapytać osoby obeznane z fotografią, czy jest jakiś sposób aby robić zdjęcia bez tła (w sensie z białym tłem) bez żmudnej obróbki cyfrowej. Chodzi mi o fotografowanie małych obiektów (10-30 cm wysokości), tak aby nie trzeba było wycinać ich z tła. Próbowałem już fotografii z białym kartonem jako tło, ale jak łatwo się domyślić pojawiają się cienie i odbicia np. w zagięciach i ogólnie nie wygląda to naturalnie. Może jest jakiś sposób, aby robić takie zdjęcia małym nakładem pracy domowymi sposobami? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiecie może, czy jest możliwość uzyskania w takich namiotach/stołach białego tła. Przeglądam właśnie fotki z namiotów, ale zawsze kolor jest w odcieniu szarości. Nie mówię, że muszę mieć idealną biel bo pewnie aparatem jest to nie do uzyskania, ale tak aby po dodaniu szarej ramki 2-3px grubości nie fotka nie odcinała się od strony.
Niemniej jakby nie było taki namiocik sobie zbuduję - stół trochę mnie przerasta z tego co widzę, ale może jak efekty będą fajne to w przyszłości spróbuję, albo po prostu sobie kupię bo widzę, że nie są to drogie rzeczy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:16 |