Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zdjęcia bez tła
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,

chciałbym zapytać osoby obeznane z fotografią, czy jest jakiś sposób aby robić zdjęcia bez tła (w sensie z białym tłem) bez żmudnej obróbki cyfrowej. Chodzi mi o fotografowanie małych obiektów (10-30 cm wysokości), tak aby nie trzeba było wycinać ich z tła.

Próbowałem już fotografii z białym kartonem jako tło, ale jak łatwo się domyślić pojawiają się cienie i odbicia np. w zagięciach i ogólnie nie wygląda to naturalnie.

Może jest jakiś sposób, aby robić takie zdjęcia małym nakładem pracy domowymi sposobami?
wookieb
Musisz użyć lamp, które niwelują cień i zmiękczają światło (średnio 2, białe parasole) i jest ok.

Jak użyjesz nawet prześcieradła jako tła, jedną lampą dasz ZA element fotografowany (tak żeby dużo blasku szlo na prześcieradło), drugi przed przedmiot, ustawisz odpowiednią głębie ostrości to nawet nie będziesz widział tekstury materiału tla.
athabus
Super wielkie dzięki. Poeksperymentuje z tymi ustawieniami - mam nadzieję, że da rade.
zordon
u mnie w firmie graficy mają takie małe białe "pudełko" z materiału, z dziurą (jakieś 50-60%) z przodu. Fotografowany obiekt wkładają do środka - światło z lampy błyskowej odbite od ścianek oświetla obiekt ze wszystkich stron i nie masz cieni. Ktoś kto się na tym zna mógłby Ci powiedzieć jak się coś takiego nazywa - podejrzewam, że kosztuje grosze
wookieb
"komora bezcieniowa", "studio bezcieniowe" problem tylko w tym, że trzeba mieć aparat do robienia zdjęć z bliska (bo pudełko jest małe).

http://andypiper.co.uk/2007/01/06/building...art-2-assembly/
athabus
No to wiem co będę robił w weekend jeśli czas pozwoli ;-)
phpion
Może zainwestuj w stół bezcieniowy. Kolega taki ma i robi na nim zdjęcia zabawkom (małe rozmiary obiektów).
athabus
A wiecie może, czy jest możliwość uzyskania w takich namiotach/stołach białego tła. Przeglądam właśnie fotki z namiotów, ale zawsze kolor jest w odcieniu szarości. Nie mówię, że muszę mieć idealną biel bo pewnie aparatem jest to nie do uzyskania, ale tak aby po dodaniu szarej ramki 2-3px grubości nie fotka nie odcinała się od strony.

Niemniej jakby nie było taki namiocik sobie zbuduję - stół trochę mnie przerasta z tego co widzę, ale może jak efekty będą fajne to w przyszłości spróbuję, albo po prostu sobie kupię bo widzę, że nie są to drogie rzeczy.
wookieb
A próbowałeś dać dluższy czas naświetlania?
Stosując mocniejsze lampy masz lepszą biel smile.gif
athabus
Z namiotami etc jeszcze niczego nie próbowałem - jedynie z białym papierem jako tło. Pytam czysto teoretycznie, że tak powiem ;-) Ale spróbuję dać mocniejsze światło bo wtedy faktycznie powinno być lepsze odbicie bieli. Zdecydowanie muszę kupić jakąś dobrą książkę bo poruszam się z aparatem jak dziecko we mgle ;-).
wookieb
Wystarczy internet i trochę zacięcia. Ja poznałem solidną część podstaw fotografii w jeden dzień i to całkiem niedawno.
Mephistofeles
Mój kolega namiot bezcieniowy zrobił sobie z takiego białego kosza z materiału, kupionego w Ikei, od góry oświetla kilkoma lampami i wychodzi fajnie.
Daiquiri
Wystarczą Ci lampy przykryte kalką techniczną (tj źródło światła nie pada bezpośrednio na obiekt, a przez kalkę). Światło z żarówek musi być jednak białe, a zdjęcia robione w nocy ewentualnie w ciemnym pokoju smile.gif.

PS. Jak chcesz uzyskać do tego "błysk" na niektórych elementach to musisz jeszcze w odpowiednim miejscu trzymać białą kartkę, żeby miało się co w tym elemencie odbić.
hiszp
Tak jak wyżej większość radzi, kup namiot bezcieniowy albo sam go zrób. Powodzenia
wookieb
Jeszcze jedna sprawa. Jak masz odblaski na przedmiocie i chcesz je usunać użyj filtru polaryzacyjnego. Ostatnio sobie zakupiłem i się z nim nie rozstaję smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.