![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Czy istnieje jakaś alternatywa dla Adobe Flash CS*? Niestety, na produkt Adobe mnie nie stać, a wersja trialowa jest zbyt krótka... Zależy mi na jakimś darmowy odpowiedniku o zbliżonej funkcjonalności (jeśli coś takiego w ogóle istnieje). Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Ziem! PS. Jeśli temat założyłem w złym dziale, proszę o przeniesienie. Ten post edytował Ziem 13.05.2010, 12:09:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 18.09.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe Łukasz musi wszystkich przekrzyczeć, ale... ma rację. Bzdurą jest twierdzenie, iż HTML5 będzie zabójcą Flasha. Krótka kwestia - ilość danych. Pomyśl ile transferu będzie zjadać skomplikowana aplikacja napisana w HTML5 + CSS3 + Javascript, a ile to samo zapisane w pliku SWF. Do tego kwestie kompatybilności. Nie wyobrażam sobie masowego pisania gierek sieciowych na tej "platformie" i pilnowanie prawidłowego działania na wszystkich przeglądarkach. Format Adobe załatwia te sprawy za mnie. Wystarczy, że flash developer zrobi grę raz i będzie ona działać wszędzie.
Odnośnie IE9 i "braku Flasha" - chodzi tylko o to, że tak samo jak w Firefoxie nie będzie on zintegrowany z przeglądarką, tylko będzie działać jako wtyczka. Adobe rozpoczęło niepotrzebną wojenkę z Apple wywierając naciski na implementację Flasha w iPhonach. Za jakiś czas sprawa przycichnie i Steve przestanie stawać okoniem. Też jestem wielkim fanem MacOSX i niektórych rozwiązań Apple, ale śmieszą mnie ślepi wyznawcy słów Jobsa. Apple swoją postawą może wiele stracić na rzecz rozwijającego się Androida, w którym Flash zostanie zaimplementowany prawdopodobnie w tym miesiącu. Wracając jednak do tematu - zainwestuj wiedzę w kierunku Flex SDK. Jak sprzedasz pierwszą aplikację to kup sobie Flash Buildera. No chyba, że bliżej Ci do grafika/animatora niźli programisty to wtedy pozostaje Ci zakup wersji edukacyjnej i... zatrudnienie się na umowę o dzieło w jakiejś firmie, która posiada licencję, będziesz mógł produkt skompilować i podzielić się uczciwie z firmą zyskiem. Do czasu aż zarobisz na pakiet Web Premium (wbrew pozorom te 6k zł to niewiele w stosunku do tego ile dzięki temu można zarobić). Grunt byś działał uczciwie i nie psuł rynku. Opcją jest również Swish MAX, który kosztuje jakieś śmieszne grosze, ale ma bardzo ograniczone możliwości w porównaniu do prawdziwego Flasha. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 00:07 |