Cytat(Ziem @ 13.05.2010, 20:26:21 )

Silverlight to trochę inna technologa, dla mnie jakoś Flash jest bardziej "utart". Tak odbiegając od tematu, czy łatwo jest komunikować się Silverlight<->PHP?
Łatwo. Możesz korzystać np z webservice-ów lub socketów. Przy czym komunikacja ze zdalnymi danymi jest tylko asynchroniczna.
Cytat(SHiP @ 13.05.2010, 21:43:47 )

HTML5! Ogromne mozliwości i brak potrzeby instalacji jakichkolwiek wtyczek. Już niebawem będzie w pełni obsługiwany przez wiodące przeglądarki.
Możliwości są rzeczywiście ogromne, ale weź pod uwagę to, iż mimo, że HTML 4 jest od dawna standardem, to Chrome, Opera i Fx w najnowszych wersjach różnią się nieco w jego interpretacji. Są to drobne różnice, ale zauważalne. Tak samo jest z CSS i Javascript.
Dlatego też twierdzenie, że HTML5 + CSS3 są lekiem na całe zło, to bzdura.
Cytat(wookieb @ 13.05.2010, 21:47:03 )

I tym oto akcentem potwierdziliśmy tezę, że ludzie się idiotami myśląc że html5 jest lepszy od flasha.
Wiem co chciałeś przez to powiedzieć. Jednak dobór słów nieodpowiedni

Cytat(SHiP @ 14.05.2010, 01:55:19 )

Część z nich może zostać wchłonięta przez flasha lub flash je ma ale w innej postaci:
- WebSockets (to imho pobije ajaxa)
Fakt, fajne rozwiązanie. Narazie działa tylko w Chrome i to jeszcze nie do końca.
Cytat(SHiP @ 14.05.2010, 01:55:19 )

Być może jestem fanatykiem otwartych rozwiązań oraz Steva Jobsa ale sądzę, żę jako technologia zamknięta prędzej czy później flash wyginie. Już widać ogromne zainteresowanie innymi technologiami. Apple i MS dodatkowo to nakręcą(np. na iPhonach nie ma flasha). YouTube powoli też planuje przejście na obiekt video zamiast flasha.
Open Office jest "otwarty" i co z tego? Linux jest "otwarty" i co z tego? Ludzie wybierają nie to, co jest "otwarte", tylko to, co jest dla nich wygodne. To, że są owieczki (czy raczej barany), ślepo przyjmujące słowa swoich guru, nie oznacza, że cały normalny świat pójdzie w ich ślady.