![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy istnieje możliwość utworzenia jednorodnej bazy rozproszonej w MySQL? Szukałem informacji na ten temat i zdaje się, że najpopularniejszym sposobem jest utworzenie bazy centralnej w MSSQL i zlinkowanie baz MySQL. Zastanawiam się, czy można utworzyć taką strukturę przy użyciu jedynie MySQL-a? Dodam, że chciałbym stworzyć ją na hostingach, nie lokalnie (czy tutaj mogą pojawić się utrudnienia w konfiguracji takiej bazy?). Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje, linki do materiałów etc.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doczytałem, że w rzeczywistości silnik ten działa tak, że dane przechowywane są na jednym serwerze. Nie bardzo rozumiem zasadność użycia tego silnika, bo przecież w takim przypadku tworzy nam się zwykła baza scentralizowana... Chyba, że nasza 'rozproszona struktura' musi przechowywać część danych wspólnych (tutaj FEDERATED), a część własnych (lokalnie na jednym serwerze i tu wystarczy MyISAM). Chyba, że czego ś nie rozumiem.
Sam w tej sytuacji zastanawiam się, czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem stworzenie takiej hybrydowej struktury, w której dane lokalne dla serwera byłyby przechowywane w bazie na serwerze, i wykonywana była by kopia w pewnej centralnej bazie dla wszystkich serwerów. W prawdzie rozwiązanie to nie jest może najbardziej eleganckie, ale będzie chyba wydajne. Dodając lub uaktualniając wiersz należy dodać 2 wpisy, ale za to przy pobieraniudanych możemy skorzystać z tabeli lokalnej (MyISAM) - dane lokalne bądź centralnej (FEDERATED) - wszystkie dane. Chyba już wykraczasz poza możliwości MySQL niestety... Kurcze szkoda, zależało mi na MySQL, bo jest najbardziej dostępne i mógłbym rzeczywiście rozproszyć strukturę po (nawet darmowych) hostingach w sieci ;-/ A co sądzisz o mojej koncepcji przedstawionej powyżej Mchl, ma to jakiś sens..? Ten post edytował matjab 15.04.2010, 12:36:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 03:14 |