Doczytałem, że w rzeczywistości silnik ten działa tak, że dane przechowywane są na jednym serwerze. Nie bardzo rozumiem zasadność użycia tego silnika, bo przecież w takim przypadku tworzy nam się zwykła baza scentralizowana... Chyba, że nasza 'rozproszona struktura' musi przechowywać część danych wspólnych (tutaj FEDERATED), a część własnych (lokalnie na jednym serwerze i tu wystarczy MyISAM). Chyba, że czego ś nie rozumiem.
Sam w tej sytuacji zastanawiam się, czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem stworzenie takiej hybrydowej struktury, w której dane lokalne dla serwera byłyby przechowywane w bazie na serwerze, i wykonywana była by kopia w pewnej centralnej bazie dla wszystkich serwerów. W prawdzie rozwiązanie to nie jest może najbardziej eleganckie, ale będzie chyba wydajne. Dodając lub uaktualniając wiersz należy dodać 2 wpisy, ale za to przy pobieraniudanych możemy skorzystać z tabeli lokalnej (MyISAM) - dane lokalne bądź centralnej (FEDERATED) - wszystkie dane.
Cytat(Mchl @ 15.04.2010, 13:21:56 )

Chyba już wykraczasz poza możliwości MySQL niestety...
Kurcze szkoda, zależało mi na MySQL, bo jest najbardziej dostępne i mógłbym rzeczywiście rozproszyć strukturę po (nawet darmowych) hostingach w sieci ;-/
A co sądzisz o mojej koncepcji przedstawionej powyżej
Mchl, ma to jakiś sens..?