Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Pomoc w doborze odpowiednich książek
Mefiuu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Zwracam się z uprzejmą prośbą do doświadczonych użytkowników forum i rozeznanych w sprawie książek o tematyce związanej z działem programowanie/webmastering (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Po tym krótkim wstępie przejdę do rzeczy. Otóż sprawa jest taka, że dostałem stypendium naukowe, z którego pieniądze mam przeznaczyć na rzeczy związane z rozwijaniem swoich zainteresowań itp. Otóż doszedłem do wniosku że zakupię książki. Jednak ich wybór nie jest dla mnie sprawą łatwą, dlatego zwróciłem się tu o pomoc. Interesują mnie książki z zakresu PHP, MySQL, JavaScript, AJAX, FLASH, Actionscript. Proszę mi nie mówić że to dużo itp. bo ja o tym wiem, ale skoro mam wydać pieniążki na coś mądrego to wolę zainwestować w różnorodną tematykę teraz niźli później żałować że nie kupiłem np. nic o AJAXie. Chciałbym mądrze wydać te pieniądze dlatego proszę o opinie na temat wymienionych poniżej książek, bo po przeczytaniu komentarzy na stronie heliona mam już mieszane uczucia. Więc do rzeczy ! :

Moja wiedza z zakresu PHP i MySQL nie jest totalnie znikoma - znam podstawy, jednak chciałbym umieć więcej, zdecydowanie więcej. Książki o których myślałem:

1) Vademecum - znane na pewno większości "Vademecum profesjonalisty". Co do tego wyboru jestem praktycznie pewniem
2) Smarty - system szablonów SMARTY. Nie wiem o tym nic - jak zainstalować, czym to "się je", jak coś zrobić dlatego ten wybór bo wydaje mi się że smarty są popularne.
3) Zend, cakePHP, Symfony - z tego co czytałem to dużo ludzi odradza tę książkę, ale podobnie jak w przypadku smarty - o frameworkach nie wiem totalnie nic, a chciałbym je poznać. Dlatego myślę, że mimo, że zawiera ona opisy starszych wersji to nie przeszkodzi mi to chyba w zrozumieniu podstawowych rzeczy ?
4) PHP i Flash - W tej książce omówiony PHP z wykorzystaniem Flasha, myślę, że w przyszłości mogło by mi się też przydać urozmaicenie strony o elementy Flasha.

Kolejna tematyka to JavaScript i AJAX. W JavaScripcie umiem podstawowe rzeczy: komunikaty itp. a o AJAXie nie wiem totalnie nic. Mój wybór (nie wiem czy słuszny) padł na :
1) Podstawy JavaScript - Myślę, że na początek znajomości z JavaScript mogłoby się przydać.
2) JavaScript i AJAX - Jak mówiłem, AJAXa też chcę się nauczyć, dlatego po pozycji nr 1. myślałem o "wzięciu" się za to.

Na koniec Flash. Myślałem raczej o ActionScripcie 3.0 niż o samej obsłudze programu macromedii co w sumie nie jest zbyt skomplikowane a i w takiej książce z pewnością można znaleźć co nieco o programie :
1) AS 3.0 - Z tym, że AS to już może na znaczne później.

Tak więc to jest mniej więcej to co mnie interesuje. Oczywiście wiem, że nie "ogarnę" tego wszystkiego w 1, 2, 10, 20 dni (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Po prostu pieniądze MUSZĘ wydać, a to taka inwestycja "w przyszłość".
Dlatego prosiłbym uprzejmie o pomoc, fachowe porady oraz możliwie jak najlepsze doradztwo w tej sprawie. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.

Ten post edytował Mefiuu 9.04.2010, 14:10:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

Na wstępie informuję, że przeczytałam Twojego posta i wiem, że zdajesz sobie sprawę z "mnogości" literatury jaką chcesz kupić. Jednak może dasz się przekonać, że to co chcesz zrobić nie jest zbyt sprytne?
1. Po pierwsze zanim dojdziesz do ostatniej pozycji - na rynku może pojawić się inne (fajniejsze) wydanie na dany temat.
2. Po drugie - być może jakaś dziedzina wciągnie Cię na tyle, że nie będziesz miał ochoty uczyć się czegoś innego? Wybacz, ale masz taki rozrzut, że nie wiem co o nim myśleć. PHP/Frameworki/ AS i kilka pomniejszych (np. JS, Smarty). Zastanów się nad zakupem tylu pozycji, bo to naprawdę ogrom materiału. Nie zdziwiłabym się, gdybyś nigdy nie zrobił niczego poza "przekartkowaniem" niektórych książek, które zamierzasz kupić. Skoro pieniądze musisz wydać - może warto wydać je na coś innego? Przecież pojedyncze książki to nie majątek (można na nie "dorobić"), a kupując je powoli, jedna po drugiej - zagwarantujesz sobie zakup najaktualniejszej pozycji na dany temat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
3. Po trzecie uważam, że pytanie zadajesz trochę od końca. Najpierw powinieneś iść do np. Empiku i zerknąć w książki czy pisane są językiem, który rozumiesz i preferujesz - a dopiero wtedy pytaj czy książka jest warta swojej ceny (chyba, że już to zrobiłeś (IMG:style_emoticons/default/party.gif) ).

Co do AS, to znam tylko jedną pozycję, która jest całkiem fajna (ale to są podstawy podstaw związane z AS): AS 3.0 Szybki start - nigdy natomiast nie spotkałam się z rozsądną polskojęzyczną pozycją książkową w stylu AS dla zaawansowanych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 04:16