![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
popełniono ostatnio dla firmy w której pracuję serwis Aleja-Architektów.pl. Nie będę pisać, czym jest ani do kogo skierowany, bo chciałbym, żebyście oceniali go z punktu użytkownika, który wszedł chcąc/nie chcąc na stronę. No i oczywiście z punktu widzenia zawodowców siedzących w tworzeniu www na różnych płaszczyznach. Wytykajcie wszelkie błędy, niedociągnięcia, pozytywy, plusy, minusy... Na pewno strona nie jest - jeszcze - w3c-zgodna. Tego proszę już nie wymieniać. Ciągle wprowadzamy poprawki, także Wasze uwagi będą cenne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Ode mnie jak zawsze lista:
[-] Zbyt wysoka (jak na moje oko) kompresja obrazków "Mieszkanie", "Dom", "Biuro" itd. w "Gotowe scenariusze". Widać straszną pikselozę, [-] Nie jestem przekonana co do "przejścia" kolorów w belkach "generator zapytań" i "wyszukiwarka". Na pierwszy rzut oka ciężko stwierdzić, że to ta sama beka - a nie dwie różne. Jak klikam na trójkącik to zawartość się zwija, natomiast jak kliknę na tekst to ładuje się nowa zawartość. Generalnie uważam, że ciężko będzie się w tym połapać typowemu użytkownikowi nietechnicznemu, [-] Uważam, że zawartość strony jest zbyt ściśnięta, przez co z większą niechęcią w ogóle szukam czegoś wzrokiem na stronie. [-] Jestem zdania, że znaki pod stopką ("Innowacyjna gospodarka" czy PARP) - powinny być klikalne, ponadto jakoś "nie leży" mi fakt, że coś w ogóle znajduje się pod stopką, czyli pod zamknięciem strony, [-] Menu Strona główna/Generator/Firmy/Prezentacje jest mało zauważalne, [-] Usability* w moich oczach niestety leży, Listę plusów pozwolę sobie ominąć na rzecz szerszego opisu. Strona jest niewątpliwie estetyczna i chociaż kolorystyka jakoś mi nie pasuje do tematyki - kolory są fajnie dobrane. Dobrze, że logo jest klikalne i prowadzi do strony głównej, a zarejestruj się i zaloguj nie walczy z treścią o uwagę ;-). Ogólnie projekt jest na pewno ciekawy, ale jak już wspomniałam - usability* jest potraktowane po trochę macoszemu. Ciężko jest powiedzieć, że strona (czy jej nawigacja) jest kompletnie nieintuicyjna, ale uważam, że ciężko jest się w niej odnaleźć. Być może większe przerwy pomiędzy elementami sprawiłby, że projekt złapałby oddechu i jednocześnie stał się czytelniejszy. Mogłabym się przyczepić jeszcze, że projekt jest "za biały", ale to pewnie kwestia tego o czym pisałam powyżej. Niemniej jednak gratuluję całkiem udanego projektu. *Proszę o wybaczenie, ale polski odpowiednik tego określenia (tj. użyteczność) kompletnie mi nie odpowiada. Jeżeli ktoś preferuje wyłącznie polskie tłumaczenie to skorzystam z pojęcia "ergonomii strony" ;-). PS. Można zalogować się z loginem, np. aa'aa - korzystając z Waszej domeny jako e-maila ;-). Dodatkowo wybierając nieistniejącego architekta (np. ręcznie zmieniając adres w pasku), otrzymuję wielki czerwony komunikat: "Nie ma takiej firmy w bazie danych. Nieoczenikwany wyjątek: (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) " |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 06:03 |