![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę pracę licencjancką (teoria i aplikacja w PHP i MYSQL),
Jak wygląda plagiat z kodami PHP i MYSQL? (program antyplagiatowy sprawdza to?) czy raczej sprawdza teorię (opisówkę)? Ten post edytował boy76 28.01.2010, 17:18:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 9 Dołączył: 7.03.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A co powiesz na inżynierię oprogramowania? To też nie jest inżynier ? smile.gif Inżynieria oprogramowania - owszem, nazwa ta wskazuje na inżynierię. Ale na Politechnice Śląskiej jest też kierunek Zarządzanie i Marketing i osoba co to skończy też dostaje tytuł inżyniera. Dlaczego nie wiem. Wiem z pogłosek jedynie, że gdy polibuda przemianuje się na Uniwersytet Techniczny taka nomenklatura się skończy. Inżynier skupia się przede wszystkim na tworzeniu użytecznych przedmiotów, nie na ich wykorzystywaniu i eksploatacji. Kierunki typu 'automatyka', czy 'elektronika z informatyką' prawidłowo nadają tytuł inżyniera, inne robią to dla picu. I nie jest to moje zdanie, a opinia pewnego rektora z polibudy. Informatyka z definicji zajmuje się przetwarzaniem danych. Ale - danych wprowadzonych na wejście urządzenia. Gdyby pominąć to małe 'ale' to pod definicję osoby informatyka pasował by też socjolog czy księgowy, gdyż też się zajmują przetwarzaniem informacji. Ważne jest też, że informatyka jest dziedziną komplementarną dla elektroniki. Informatyk elektronik - może być definiowany jako inżynier. Sam programista równiez może, ale dla picu. Nie ma inżynierii gdy przetwarza się jedynie cyfrowe dane. W inżynierii musi być aspekt danych analogowych i trochę realnej fizyki. Wiem, że wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale podkreślam, że nie jest to moja osobista opinia, a opinia osób, które te tytuły nadają (na polibudzie Śląskiej). W inżynierii oprócz użytkowania jest tworzenie realnych, fizycznych tworów. Prosta anologia - pilot nie jest konstruktorem. Jest użytkownikiem. Konstruktorem jest osoba,co projektuje i tworzy samoloty. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Informatyk elektronik - może być definiowany jako inżynier. Sam programista równiez może, ale dla picu. Nie ma inżynierii gdy przetwarza się jedynie cyfrowe dane. W inżynierii musi być aspekt danych analogowych i trochę realnej fizyki. Wiem, że wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale podkreślam, że nie jest to moja osobista opinia, a opinia osób, które te tytuły nadają (na polibudzie Śląskiej). W inżynierii oprócz użytkowania jest tworzenie realnych, fizycznych tworów. Prosta anologia - pilot nie jest konstruktorem. Jest użytkownikiem. Konstruktorem jest osoba,co projektuje i tworzy samoloty. W tym przypadku wolę być użytkownikiem i mieć tytuł inżyniera - nie zastanawiając się czy - według Ciebie - mam go zasłużenie czy też nie ? // edit w ogóle czytałeś temat ? Ten post edytował darko 31.01.2010, 01:33:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 07:15 |