![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchajcie, ja chyba od jakiegoś czasu albo się starzeję (bardziej niż zwykle), albo zaczynam za bardzo dbać o język polski.
Choć w gruncie rzeczy jedyne co robię to dbam w miarę o styl wypowiedzi i razi mnie wplatanie w idiotyczny sposób obcojęzycznych słów do polskich wypowiedzi. Bo czy czy jest sens pisać: btw Thek - masz córkę, a mówisz o "dziewczynie", why nie "żona"? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Czy na przykład (tu cały post): Bardziej pr0 książki? I niby do poziomu rzeczonego pokemona daleko to jednak razi w oczy. Pisanie w ten sposób nie jest ani pr0 ani cool. Jak napiszesz classa to nikt nie pomyśli, że jesteś wypas hax00r'em. Raczej zaśmieje się z politowaniem. Jest to zwykły brak umiejętności wysłowienia się w ojczystym języku. Mało tego. Jest to kompletny brak chęci mówienia normalnie. Dziecinne, zabawne i żenujące. Czy Was to również irytuje? Ten post edytował mike 16.12.2009, 12:33:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podczas rozmowy na gg, gdzie dyskusja niejednokrotnie jest dynamiczna używam skrótów typu: imo, btw, wtf, gl, hf (te ostatnie popularne w grach online) i nie widzę w nich nic złego, ani nie uważam za przejaw zidiocenia społeczeństwa. Akronimy ułatwiają życie, po to istnieją i są już częścią języka internetu. Bardziej może drażnić przenoszenie tych zwrotów poza internet. Najgorshe yest pism0 pokemonoffe, jednak nie spotykam go za często, bo nie odwiedzam serwisów typu fotka.pl ani blogasków nastolatek. Myślę, że to jest problem określonego przedziału wiekowego, no przynajmniej ja nie znam żadnej starszyzny używającej języka pokemonów.
Błędy ortograficzne stawiam na równi z pokemonami, uważam je za skrajne lenistwo, a tłumaczenie się dysortografią za debilizm. Co do wplatania angielskich słówek to mam mieszane uczucia, osobiście nigdy nie stworzyłem zdania typu "why on poszedł do niej", jednak parę razy zdarzyło mi się w rozmowie przez komunikator na przeczytaną wiadomość odpisać skromne "why". O ile pierwszy przypadek wydaje mi się głupi i głupio brzmi razem z resztą zdania to w tym drugim nie widzę większego problemu. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 09:17 |