![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchajcie, ja chyba od jakiegoś czasu albo się starzeję (bardziej niż zwykle), albo zaczynam za bardzo dbać o język polski.
Choć w gruncie rzeczy jedyne co robię to dbam w miarę o styl wypowiedzi i razi mnie wplatanie w idiotyczny sposób obcojęzycznych słów do polskich wypowiedzi. Bo czy czy jest sens pisać: btw Thek - masz córkę, a mówisz o "dziewczynie", why nie "żona"? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Czy na przykład (tu cały post): Bardziej pr0 książki? I niby do poziomu rzeczonego pokemona daleko to jednak razi w oczy. Pisanie w ten sposób nie jest ani pr0 ani cool. Jak napiszesz classa to nikt nie pomyśli, że jesteś wypas hax00r'em. Raczej zaśmieje się z politowaniem. Jest to zwykły brak umiejętności wysłowienia się w ojczystym języku. Mało tego. Jest to kompletny brak chęci mówienia normalnie. Dziecinne, zabawne i żenujące. Czy Was to również irytuje? Ten post edytował mike 16.12.2009, 12:33:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja tam bym nie tępił "why" itd. Dzięki temu w dyskusji widać z kim ma się do czynienia/które posty można pominąć.
Niestety wtrącanie angielskich słówek do tekstu to taki znak czasu... a właściwie znak gimnazjum z gwoli ścisłości. Co gorsza nie jest już to nawet tylko wytwór na potrzeby forum, a dzieciaki naprawdę często tak mówią. Dla mnie wtrącanie angielskich słów bez wyraźnej potrzeby jest jakieś takie żenujące - obciach porównywalny na skali z pisaniem "poszłem". Co do 'sWeeT' itp to nawet się nie wypowiadam - na szczęście takich rzeczy na formach technicznych nie widzę prawie wcale. Jeśli chodzi o skróty typu btw to mi osobiście nie przeszkadzają. Są dla mnie takim samym elementem pisania na forum jak emotikony itp. - oczywiście wszystko z umiarem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 02:01 |