![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchajcie, ja chyba od jakiegoś czasu albo się starzeję (bardziej niż zwykle), albo zaczynam za bardzo dbać o język polski.
Choć w gruncie rzeczy jedyne co robię to dbam w miarę o styl wypowiedzi i razi mnie wplatanie w idiotyczny sposób obcojęzycznych słów do polskich wypowiedzi. Bo czy czy jest sens pisać: btw Thek - masz córkę, a mówisz o "dziewczynie", why nie "żona"? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Czy na przykład (tu cały post): Bardziej pr0 książki? I niby do poziomu rzeczonego pokemona daleko to jednak razi w oczy. Pisanie w ten sposób nie jest ani pr0 ani cool. Jak napiszesz classa to nikt nie pomyśli, że jesteś wypas hax00r'em. Raczej zaśmieje się z politowaniem. Jest to zwykły brak umiejętności wysłowienia się w ojczystym języku. Mało tego. Jest to kompletny brak chęci mówienia normalnie. Dziecinne, zabawne i żenujące. Czy Was to również irytuje? Ten post edytował mike 16.12.2009, 12:33:13 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten problem był już niejednokrotnie poruszany na forum i nigdy to nic nie dało.
Osobiście uważam, że mało my możemy zrobić. Banów nie damy (zbyt drastyczne....?), a jak zwrócimy uwagę to możemy liczyć najwyżej na coś w stylu "spox zią, zajmij się sobą". Zbyt wiele czynników wpływa na kulturę językową. Od szkoły począwszy (Ja na szczęście miałem, przez okres nauki od podstawówki do liceum, świetne polonistki. Wypracowań napisałem setki), poprzez zwykłe oczytanie, aż do Domu i osób z którymi się wychowało. Gdyby rozwinąć tutaj dyskusje to może udałoby się dokonać syntezy jakiś prostych zasad, które umieścilibyśmy w regulaminie. Ewentualnie zróbmy tutaj miejsce na narzekanie na pokemony i rażące przykłady kaleczenia języka polskiego do którego możnaby potem linkować. znaków dialektycznych Istnieją znaki diakrytyczne. Dialektycznych nie ma. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 11:42 |