![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wybaczcie tak trywialne pytanie, ale jestem w tym kompletnie zielony. Mianowicie: Dla czego na serwery przeważnie wybiera się Linux lub Unix ? Ktoś mi kiedyś powiedział, że Linux właściwie tylko na serwer się nadaje. Czy może to ktoś sprostować ? Z góry dzięki ! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 2 Dołączył: 10.11.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nigdy nie mowilem ze linux jest idealny i pozbawiony wszelkich wad. Nie wiem jakie programy miales uruchomione i co spowodowalo taki stan rzeczy, ale jako administrator powinienes wiedziec o pewnym narzedziu, a zaloze sie ze nawet nie probowales go uzywac... Jezeli edytor Ci sie zawiesza, to trzeba bylo sprobowac skorzystac z narzedzia nice i zmienic mu priorytet.
Poza tym sam wybrałeś taka dystrybucje, w ktorej musisz wszystko ustawic recznie. P.S. Moze Ci sie wydawac glupie tracenie 3 godzin na kompilacje OOo. Roznica w szybkosci dzialania i uruchamiania wg time wynosi blisko 5sek, a caly program jest o wiele bardziej responsywny niz jego binarny odpowiednik. Poza tym idea Gentoo jest nie tylko optymalizacja pakietow pod dany procesor i uzyskiwanie 0,3sek, ale takze dostosowywanie pakietow i ich zaleznosci za pomoca flag USE. Prosty przyklad, instalujesz cupsa a on pociaga w zaleznosciach sambe. Ja moge to zmienic, Ty nie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:29 |