![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wybaczcie tak trywialne pytanie, ale jestem w tym kompletnie zielony. Mianowicie: Dla czego na serwery przeważnie wybiera się Linux lub Unix ? Ktoś mi kiedyś powiedział, że Linux właściwie tylko na serwer się nadaje. Czy może to ktoś sprostować ? Z góry dzięki ! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A toś mu Zyx pojechał... Jeszcze się stuli w kącie i cicho zaskomli oraz będzie bał wejść na forum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ja swoje doświadczenia z Linuxem mam i wiem do czego jest dobry, a w czym gorszy i stąd ten dystans do "wojny OSów". Rynek się zmienia na trochę lepszy, ale jak sam powiedziałeś, brak w dystrybucjach linuxowych systematyzacji, jednolitości, przez co wynikają pewne problemy w obsłudze określonych programów. Bo jak pisać coś na różne dystrybucje w systuacji gdy nie ma nawet jednolitego standardu gdzie co ma się znajdować. Wiadomo, że fstab powinno być w etc (to tylko przykład), ale z pewną częścią plików już tak fajnie nie ma i to w pewnej mierze my decydujemy co gdzie się znajdzie. Za tę swobodę niestety się płaci w późniejszym okresie. Do tego więksi gracze na rynku mają świadomość tego i owa swoboda też im zapewne bokiem wychodzi, bo musieli by przy instalacji pytać userów o ścieżki do konkretnych narzędzi, oprogramowania czy plików konfiguracyjnych.
Inna sprawa taka, że większości nawet nie chce się czytać plików readme, todo czy manual tylko lecą od razu płakać na fora, jaki to linux jest be. Nie jestem guru w pingwinie i nie sądzę, że potrafiłbym naprawdę mocno skomplikowane rzeczy zrobić, ale moja wiedza mi wystarcza do obsługi i rozwiązywania napotykanych problemów samemu lub z ewentualną drobną netową pomocą. Nie powiem... Miałem do czynienia z Debianem i trochę mnie przerażał na początku. Bo pierwszy mój kontakt z nim wyglądał tak: - Dzień dobry... Jestem mgr X. Proszę uruchomić komputery. Login i hasło to Y oraz Z... - Ale my nie mieliśmy do tej pory kontaktu z Linuxem... - To podstawowe komendy państwu podam: ls, mount, gcc, touch (oraz jeszcze kilka tutaj rzucił). Zapisali? No to teraz rzucam zadanie i pisać kod... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:20 |