![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam napisać skrypty php:
1. liczący rząd dowolnej macierzy 3x3 2. obliczający wyznacznik dowolnej macierzy Co do 1 to nie wiem jaką metodę tu wybrać, aby było to w ogóle możliwe do napisania. W 2 wiem, że tutaj metodą może być rozwinięcie Laplace'a, ale nie mam pomysłu jak to rekurencyjnie napisać. Przyda mi się każda pomoc i za każdą z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój błąd... Podałem rozwiązanie na liczenie Gaussa jako układu równań. Czyli masz wtedy jeszcze wektor wynikowy b. Ty zaś masz sam wyznacznik policzyć. Do tego też jest masę linków w google. Wpisz sobie: wyznacznik kod Gauss i pooglądaj tematy (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Już w pierwszych masz gotowce. Tyle że wspominają o małej niedogodności tam i czasem konieczności używania pivotingu, ale to normalne przy macierzach. Przypadki jednak by trzeba go było użyć są raczej rzadkie. Wpisuję i wpisuję, ale z php nie da się nic znaleźć, nawet po angielsku szukanie nic nie daje. Jedynie to są jakiś przydługawe programy z delphi czy C++ czego na pewno nie przerzucę na PHP, skoro nawet mi się nie udało "przetłumaczyć' z JS. Więc chyba nie tak łatwo i nie takie gotowce, bo od 3 godzin nie ruszam ani kroku w przód z tym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 14:07 |