![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie może dla niektórych proste, a dla niektórych nie (to własnie ja).
Otóż po gimnazjum wybrałem naukę w Liceum Ogólnokształcącym na profilu mat-fiz. Czy dobrze zrobiłem? Czy mogę jakoś dostać się na studia informatyczne? Zależy mi głównie na programowaniu, może grafice. Kumpel poszedł do technikum informatycznego, potem zamierza pisać maturę z informatyki. Musiałbym ją też zdawać? Mając 2 godziny tygodniowo sam musiałbym się uczyć. Oczywiście uczyłem się już w domu html i css/php/mysql. Trochę pracowałem z c++ i javascript. Od przeszło 3 lat pracuję w programie GIMP i od 2 lat w Photoshopie CS, więc można powiedzieć, że mam już niemałe doświadczenie. Często działam na zlecenia, ale z tego w przyszłości nie da się utrzymać. Gdybym chciał mieć stałą pracę to potrzebne studia. Co proponujecie? Czy po mat-fizie i maturze z matematyki można iść na studia informatyczne? Czy koniecznie muszę zdać maturę z informatyki? Jak to było u was? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Często działam na zlecenia, ale z tego w przyszłości nie da się utrzymać. Gdybym chciał mieć stałą pracę to potrzebne studia. Dwa zdania i dwie bzdury (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Może nie możesz się z tego utrzymać teraz, ale to dlatego, że zapewne masz niedużo doświadczenia. Dlatego bardzo dobrze, że bierzesz zlecenia (nawet jeśli na razie są słabo płatne), bo nabierasz doświadczenia i umiejętności. To w przyszłości procentuje.Co do dyplomu - byłem w życiu na kilku rozmowach kwalifikacyjnych i nikt nigdy nie zapytał mnie o dyplom. Co najwyżej pytali czy studiuję, żeby dowiedzieć się czy będę chciał wychodzić w czasie dnia z pracy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do kierunku liceum - IMO wybrałeś najlepiej jak mogłeś. A to z bardzo prostego powodu. Domyślam się, że chcesz dalej iść na uczelnię techniczną (np. Politechnika). Podczas rekrutacji liczą się tam wyniki matury z matematyki i fizyki oraz języka obcego (i chyba jeszcze czegoś, nie pamiętam już). A z doświadczenia wiem, że nauka informatyki w liceum, bardzo delikatnie mówiąc, nie jest na najlepszym poziomie. Był nawet kilka miesięcy temu na tym forum wątek na ten temat. [edit] Znalazłem wspomniany wątek. Napisał go trochę młodszy od Ciebie kolega, ale dyskusja się szybko rozwinęła. Miłego czytania. Ten post edytował sowiq 19.09.2009, 22:52:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Należy tylko pamiętać o tym że na studia informatyczne idzie się tylko po papier, a większość rzeczy które tam będziesz musiał się nauczyć nie będzie miało za wiele wspólnego z rzeczywistością i trendami na rynku. Studia studiami, ale liczy się własna praca w domu.
Ten post edytował soft_dev 19.09.2009, 22:54:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należy tylko pamiętać o tym że na studia informatyczne idzie się tylko po papier, a większość rzeczy które tam będziesz musiał się nauczyć nie będzie miało za wiele wspólnego z rzeczywistością i trendami na rynku. Studia studiami, ale liczy się własna praca w domu. Śmieszni są ludzie co mówią, że studia informatyczne dają tylko papier i nic więcej. Identyczne porównanie: Jak zachorujesz, to pójdziesz do znachora-uzdrowiciela czy lekarza? Czym się w tym przypadku różni lekarz od uzdrowiciela? Tylko "papierkiem"... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Śmieszni są ludzie co mówią, że studia informatyczne dają tylko papier i nic więcej. Identyczne porównanie: Jak zachorujesz, to pójdziesz do znachora-uzdrowiciela czy lekarza? Czym się w tym przypadku różni lekarz od uzdrowiciela? Tylko "papierkiem"... Co ma zawód lekarza do informatyka(programisty)? Miałeś kiedyś do czynienia z procesem kształcenia lekarzy i w jaki sposób uczelnia zajmuje się studentem i ile taka osoba musi zaliczyć praktyk i stażów gdzie w większości są egzaminy po ich zakończeniu? Czy Ty, tak jak lekarz gdy popsujesz kod programu to stracisz możliwość wykonywana zawodu? Może jesteście za młodzi żeby się przekonać że studia=papier i nic więcej. Większość to własna ciężka i mozolna praca, najlepiej w czasie studiowania i w wakacje odbywać darmowe staże które liczyć się będą więcej niż tytuł magistra po zakończeniu studiowania. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:41 |