![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie może dla niektórych proste, a dla niektórych nie (to własnie ja).
Otóż po gimnazjum wybrałem naukę w Liceum Ogólnokształcącym na profilu mat-fiz. Czy dobrze zrobiłem? Czy mogę jakoś dostać się na studia informatyczne? Zależy mi głównie na programowaniu, może grafice. Kumpel poszedł do technikum informatycznego, potem zamierza pisać maturę z informatyki. Musiałbym ją też zdawać? Mając 2 godziny tygodniowo sam musiałbym się uczyć. Oczywiście uczyłem się już w domu html i css/php/mysql. Trochę pracowałem z c++ i javascript. Od przeszło 3 lat pracuję w programie GIMP i od 2 lat w Photoshopie CS, więc można powiedzieć, że mam już niemałe doświadczenie. Często działam na zlecenia, ale z tego w przyszłości nie da się utrzymać. Gdybym chciał mieć stałą pracę to potrzebne studia. Co proponujecie? Czy po mat-fizie i maturze z matematyki można iść na studia informatyczne? Czy koniecznie muszę zdać maturę z informatyki? Jak to było u was? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Imho, papierek ze studiów prawie nic nie daje. Natomiast studia same w sobie dają sporo - znajomości ludzi z branży. Sam poznałem kilku webdeveloperów i powoli rozwijamy własny projekt. A studiuję na Uniwerku w Lublinie, teraz będę na 2 roku i powiem krótko - nudy. Dużo, dużo matmy, troche javy/c/c++, troche elektroniki cyfrowej. W zasadzie dla mnie nic nowego co byłoby przydatne w mojej przyszłej pracy. Owszem dowiedziałem się conieco o interpolacji i kilku innych rzeczach ale tą wiedzę, a nawet więcej można sobie przyswoić kupując "Perełki programowania gier"(polecam - matematyka i algorytmy z 15 lat studiów). Jeśli chodzi o pracę. No cóż, bez wykształcenia wyższego proponowano już mi posadę za 7tys. miesięcznie netto. Niestety w Warszawie i musiałem odmówić ze względu na studia ;]. I nie był to pojedyńczy przypadek a sam pracy nigdy nie szukałem.
U mnie jest podobnie jak u Zyxa - większosć ludzi ukończyło liceum ogólnokształcące, a technikum w moim regionie(Janów Lubelski) jest postrzegane jako szkoła z niższym poziomem. Zdażają się przypadki, że ludzie zamiast do miejscowego LO jadą do pobliskiego Niska do tech. elektrycznego ale są one bardzo rzadkie. Matura z informatyki to chyba największy debilizm jaki kiedykolwiek widziałem. Niektóre uczelnie nie przyjmą Cię tylko na podstawie matury z informatyki, a nawet gorzej - w ogóle się ona nie liczy. Na większości uczelniach ważna jest tylko matematyka i/lub fizyka oraz język obcy. PS: umowy firm z uczelniami i nabór do pracy po studiach to chyba fikcja jakaś albo jakis tani przekręt. Nie wiem niska płaca, złe warunki lub coś takiego. Miał ktoś z czymś takim doswiadczenia? Uczelnie(szczególnie prywatne) lubią się tym chwalić. Jak to jest? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował SHiP 22.09.2009, 00:10:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:10 |