![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie może dla niektórych proste, a dla niektórych nie (to własnie ja).
Otóż po gimnazjum wybrałem naukę w Liceum Ogólnokształcącym na profilu mat-fiz. Czy dobrze zrobiłem? Czy mogę jakoś dostać się na studia informatyczne? Zależy mi głównie na programowaniu, może grafice. Kumpel poszedł do technikum informatycznego, potem zamierza pisać maturę z informatyki. Musiałbym ją też zdawać? Mając 2 godziny tygodniowo sam musiałbym się uczyć. Oczywiście uczyłem się już w domu html i css/php/mysql. Trochę pracowałem z c++ i javascript. Od przeszło 3 lat pracuję w programie GIMP i od 2 lat w Photoshopie CS, więc można powiedzieć, że mam już niemałe doświadczenie. Często działam na zlecenia, ale z tego w przyszłości nie da się utrzymać. Gdybym chciał mieć stałą pracę to potrzebne studia. Co proponujecie? Czy po mat-fizie i maturze z matematyki można iść na studia informatyczne? Czy koniecznie muszę zdać maturę z informatyki? Jak to było u was? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem iść do liceum, ale nigdy nie wiadomo jak się w życiu potoczy. Wolałem spędzić rok dłużej w technikum i postarać się o zawód. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem iść do liceum, ale nigdy nie wiadomo jak się w życiu potoczy. Wolałem spędzić rok dłużej w technikum i postarać się o zawód. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Fakt, lepiej mieć papier więcej. Chociaż z drugiej strony... Sam jestem po technikum ekonomicznym, jeszcze nigdzie mój zawód mi się nie przydał. Natomiast studia jedynie pokazały mi pewne dostępne drogi. Mówią: to jest programowanie, to jest grafika/flash, a to SAP. Ty zaś sobie wybierz to, co Cię interesuje i dalej się w tym rozwijaj, na swój własny rachunek. W wieku w którym jesteś powinieneś już mieć pewien zarys swojej ścieżki kariery. Powinieneś już wiedzieć co chcesz robić w przyszłości. Chcesz zostać programistą? Idziesz do LO - nie tracisz roku na bzdety w technikum i startujesz na studia. Nie jesteś pewien? Idź do technikum, nie będziesz musiał iść na studia jak Ci się noga podwinie po drodze. Nie wymagałbym też na Twoim miejscu kokosów po studiach. One są tylko dla Ciebie - jak już pisałem - żeby pokazać dostępne ścieżki dalszego rozwoju. Pomimo tego że pracodawcy już nie zwracają uwagi na ukończone studia. Sami zatrudniliśmy gościa po technikum bo okazał się mieć większą wiedzę i doświadczenie, od tego z tytułem mgr. Mnie też nigdy nikt nie pytał czy faktycznie mam te studia ukończone, chociaż w ofercie pracy na pierwszym miejscu był taki wymóg - lanie wody. Zyx: u mnie na Śląsku, sporo ludzi, którzy chcą iść na polibude, startuje najpierw do technikum elektronicznego. Mówią że materiał z tech. bardzo im się przydaje - fizyka, elektronika, częściowo informatyka (jakiś wstęp). Mają łatwiej. Chyba sporo zależy od tego, na jakie studia się chce startować. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:15 |