![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie może dla niektórych proste, a dla niektórych nie (to własnie ja).
Otóż po gimnazjum wybrałem naukę w Liceum Ogólnokształcącym na profilu mat-fiz. Czy dobrze zrobiłem? Czy mogę jakoś dostać się na studia informatyczne? Zależy mi głównie na programowaniu, może grafice. Kumpel poszedł do technikum informatycznego, potem zamierza pisać maturę z informatyki. Musiałbym ją też zdawać? Mając 2 godziny tygodniowo sam musiałbym się uczyć. Oczywiście uczyłem się już w domu html i css/php/mysql. Trochę pracowałem z c++ i javascript. Od przeszło 3 lat pracuję w programie GIMP i od 2 lat w Photoshopie CS, więc można powiedzieć, że mam już niemałe doświadczenie. Często działam na zlecenia, ale z tego w przyszłości nie da się utrzymać. Gdybym chciał mieć stałą pracę to potrzebne studia. Co proponujecie? Czy po mat-fizie i maturze z matematyki można iść na studia informatyczne? Czy koniecznie muszę zdać maturę z informatyki? Jak to było u was? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fifi, jeśli chcesz studiować informatykę, Twoim priorytetem powinno być przygotowanie do matury, która jest obecnie podstawą do wstępu na studia wyższe. Wszelkie dodatki to kwestia drugorzędna. Jeżeli Twoje technikum przygotowuje do matury z matmy równie dobrze, jak dobre liceum, to myślę, że dobrze wybrałeś. Dodatkowa wiedza jeszcze nikomu nie zaszkodziła, pod warunkiem, że pamiętasz właśnie o tym: żeby ona Ci się na studiach przydała, musisz się wpierw tam dostać. Możesz wytłuc całki, macierze, przestrzenie liniowe, ale na maturze nie dadzą Ci one żadnej przewagi nad osobą, która ma dobrze opanowaną programową wiedzę z liceum.
Większość osób dlatego poleca licea ogólnokształcące, gdyż przeważnie to one oferują wyższy poziom nauczania ogólnego, niż pozostałe rodzaje szkół. Tak na przykład jest w moim regionie, gdzie każdy kto miał ambicje na porządne studia, szedł do jednego, konkretnego LO. Teraz zaczynam trzeci rok studiów informatycznych i większość osób ma ukończone właśnie liceum, wliczając w to tych najlepszych. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 17:59 |