![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, pytanie może dla niektórych proste, a dla niektórych nie (to własnie ja).
Otóż po gimnazjum wybrałem naukę w Liceum Ogólnokształcącym na profilu mat-fiz. Czy dobrze zrobiłem? Czy mogę jakoś dostać się na studia informatyczne? Zależy mi głównie na programowaniu, może grafice. Kumpel poszedł do technikum informatycznego, potem zamierza pisać maturę z informatyki. Musiałbym ją też zdawać? Mając 2 godziny tygodniowo sam musiałbym się uczyć. Oczywiście uczyłem się już w domu html i css/php/mysql. Trochę pracowałem z c++ i javascript. Od przeszło 3 lat pracuję w programie GIMP i od 2 lat w Photoshopie CS, więc można powiedzieć, że mam już niemałe doświadczenie. Często działam na zlecenia, ale z tego w przyszłości nie da się utrzymać. Gdybym chciał mieć stałą pracę to potrzebne studia. Co proponujecie? Czy po mat-fizie i maturze z matematyki można iść na studia informatyczne? Czy koniecznie muszę zdać maturę z informatyki? Jak to było u was? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~sowiq
Obecnie chodzę do Technikum jestem na profilu technik informatyk, nie wiem jak w liceum ale tutaj mam rozszerzone przedmioty takie jak: informatyka (różne przedmioty), matematyka, fizyka, angielski. ~Velius Co do materiału, wątpię abyś sam się tego wszystkiego nauczył. Pamiętam jak zaczynałem tą szkołę, kazali nam skonfigurować program pocztowy - 5 minut, reszta nie zrobiła nawet przez 2 lekcje, a niby taka błahostka..."poczta hahaha, pani żartuje?" i dostali haki. ;p Ten post edytował fifi209 20.09.2009, 10:28:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 19 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~sowiq Obecnie chodzę do Technikum jestem na profilu technik informatyk, nie wiem jak w liceum ale tutaj mam rozszerzone przedmioty takie jak: informatyka (różne przedmioty), matematyka, fizyka, angielski. Hmm.. W technikum nie masz rozszerzonej informatyki. Masz przedmioty zawodowe, np. Programowanie Str. i Obiekt., Systemy Operacyjne i Sieci Komp. Do tego, o ile dobrze wiem, w technikum tym nie masz również rozszerzonych przedmiotów ogólnych. Przykład: Technik Żywienia i Gosp. Domowego wydawać by się mogło też powinien mieć biologię, chemię rozszerzoną. Tak jednak nie jest. Mają dodatkowy przedmiot zawodowy (Mikrobiologia), gdzie uczą się zupełnie czegoś innego niż na zwykłej Biologii. I tak by to wyglądało według mojej wiedzy. Jak się mylę, a możliwe, że może być u Ciebie inaczej to napisz bo właściwie nic już mnie w tym kraju nie zaskoczy (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) Co do tematu. Wybrałeś najlepiej jak mogłeś. W szkole będziesz uczył się tego, co Ci będzie potrzebne do pójścia na studia. W domu natomiast powinieneś poszerzać wiedzę sam, wedle wolnego czasu. Nie ma się co oszukiwać. Matma i Fiza w zaawansowanych kierunkach informatycznych jest niezbędna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kilab 20.09.2009, 15:41:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 23:08 |