![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, jakiś czas temu sprzedałem pewien skrypt (z pełną licencją).
Dostałem zlecenie napisania podobnego (na wzór poprzedniego ale plus multum innych opcji). Tak się też stało, nowy skrypt został napisany. Teraz człowiek, któremu sprzedałem 1 skrypt, przy którym się inspirowałem przy 2 pracy grozi mi sądem, że naruszenie praw autorskich. Czy ma podstawy? Proszę o odp. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Licencja GNU (L)GPL wcale nie zabrania sprzedaży oprogramowania. Warunek jest taki, że:
- Jeśli zmodyfikowałeś oprogramowanie na licencji LGPL i chcesz je rozpowszechniać, musisz upublicznić kod źródłowy modyfikacji. Licencja LGPL natomiast nie obejmuje oprogramowania, które wykorzystuje bibliotekę czy framework LGPL-owy. - Jeśli zbudowałeś swoje oprogramowanie na bazie kodu GPL i chcesz je rozpowszechniać, musisz upublicznić kod źródłowy całego oprogramowania. W tym wypadku warunkiem korzystania z frameworka/biblioteki GPL-owej jest objęcie również kodu, który z nich korzysta, licencją GPL. - Osoba, która kupi od Ciebie oprogramowanie, może dalej dysponować częścią kodu objętą licencją (L)GPL zgodnie z jej postanowieniami, tzn. może opublikować za darmo kod na własnej stronie WWW, może również go sprzedawać, ale na dokładnie takich samych warunkach. Mnóstwo firm sprzedaje swoje wersje Linuksa i nikt się do nich nie przyczepia, póki zachowane są te warunki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 09:15 |