![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przez te święta człowiek rachube stracił i zapomniał o PRO.
No to może coś o wzorcach projektowych? Co to jest, na co to komu, jakie korzyści przyniesie stosowanie, jakie mamy wzorce (opis). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 4 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cały problem w tym, że zaczęto implementować wzorzec singleton w celu udostępnienia jakiegoś obiektu w całej aplikacji.
Ma on swoje konkretne i teoretycznie jedno przeznaczenie, czyli uniemożliwienie stworzenia kilku instancji obiektu. Wiele osób stosuje go, na przykład przy obiekcie do zarządzania bazą danych, co jest dla mnie bzdurnym rozwiązaniem. Jest to wręcz nielogiczne, gdyż czasem potrzebujemy wielu połączeń z różnymi bazami. Ja odciąłem się od singletona w moich projektach i jakoś żyję. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:24 |