Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Shoper.pl - szablony - jak to ugryźć?
erix

Grupa: Moderatorzy

Mam do podpięcia lay w skrypcie sklepu shoper.pl.

No i pewien zonk. "Zniesę", że w kodzie jest bałagan, mnie obchodzą tylko szablony.

Ale może miał ktoś już styczność z nimi w shoperze? O ile kodowanie, to nie problem; szkielet mam przygotowany, to zupełnie inaczej dane są wstawiane w przypadku nadpisywania oryginalnych plików domyślnego szablonu moimi, a inaczej, jeśli stworzę osobny katalog na własny szablon (skopiowane 1:1 plus modyfikacja index.tpl). W bazie zorientowałem się, że jest coś w stylu cache (?) dla plików, ale póki co - nie zagłębiałem się (jeszcze) w to, o co z nim chodzi tym bardziej, że cache tak naprawdę, jest w którymś katalogu.

Sam w końcu to rozgryzę, ale może ktoś miał już z tym skryptem styczność "od kuchni"? Dokumentacji do niego praktycznie nie ma, phpDoc jest może w kilku plikach... Nie chcę nadgryzać domyślnego szablonu, póki co.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
skórka shoper nie jest taka zła, kwestia tylko przyzwyczajenia .

Tak samo, jak i w innych skryptach. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Cytat
To ile będziesz mieć problem zależy tak naprawdę od tego jaki layout masz zamiar wdrożyć. Najlepiej jak jest to choć trochę podobne do oryginału bo wówczas nie musisz pisać wszystkich plików szablonu od nowa tylko przerabiasz te które potrzeba.

To już nie problem; najważniejsze, aby shoper jakoś te skórki łykał.

Cytat
Co do kopiowania plików skórki w panelu to nigdy nie miałem z tym problemów, nie wiem na jakiej wersji oprogramowania pracujesz ale pierwsze słyszę że coś znika przy kopiowaniu może masz pecha.

Mam wersję 4.0; a dzieją się naprawdę dziwne rzeczy, nie wiem, czym to jest spowodowane: skopiowałem katalog z oryginalną skórką (shoper_blue) ze zmienioną nazwą. Pliki te same, nic więcej w skinie nie zmieniłem. Co się okazuje - nie ma bocznych bloków typu menu, etc.

Za to w bazie zauważyłem, że oryginalny skin ma odpowiadającą strukturę w bazie, tabela skin_files:
Kod
1    1    about.tpl    [BLOB - 207 bajtów]    [BLOB - 207 bajtów]
2    1    addresslist.tpl    [BLOB - 1,7   KB]    [BLOB - 1,7   KB]
3    1    adv_search.tpl    [BLOB - 1,4   KB]    [BLOB - 1,4   KB]
4    1    box/acount.tpl    [BLOB - 897 bajtów]    [BLOB - 897 bajtów]
5    1    box/bestseller.tpl    [BLOB - 467 bajtów]    [BLOB - 467 bajtów]
6    1    box/box_style.tpl    [BLOB - 122 bajtów]    [BLOB - 122 bajtów]
7    1    box/curr.tpl    [BLOB - 409 bajtów]    [BLOB - 409 bajtów]
8    1    box/filter.tpl    [BLOB - 2,8   KB]    [BLOB - 2,8   KB]
9    1    box/lang.tpl    [BLOB - 371 bajtów]    [BLOB - 371 bajtów]

itd.

Cytat
Nie wiem czy to pomoże ale pliki skórki odpowiadają za:

Tyle też w dokumentacji znalazłem. ;p
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 1.01.2026 - 07:34