Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Shoper.pl - szablony - jak to ugryźć?
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
erix
Mam do podpięcia lay w skrypcie sklepu shoper.pl.

No i pewien zonk. "Zniesę", że w kodzie jest bałagan, mnie obchodzą tylko szablony.

Ale może miał ktoś już styczność z nimi w shoperze? O ile kodowanie, to nie problem; szkielet mam przygotowany, to zupełnie inaczej dane są wstawiane w przypadku nadpisywania oryginalnych plików domyślnego szablonu moimi, a inaczej, jeśli stworzę osobny katalog na własny szablon (skopiowane 1:1 plus modyfikacja index.tpl). W bazie zorientowałem się, że jest coś w stylu cache (?) dla plików, ale póki co - nie zagłębiałem się (jeszcze) w to, o co z nim chodzi tym bardziej, że cache tak naprawdę, jest w którymś katalogu.

Sam w końcu to rozgryzę, ale może ktoś miał już z tym skryptem styczność "od kuchni"? Dokumentacji do niego praktycznie nie ma, phpDoc jest może w kilku plikach... Nie chcę nadgryzać domyślnego szablonu, póki co.
shoper-grafika
Witam Pana
Jak ma Pan problem z wdrożeniem do sklepu shoper to prosze wysłać do mnie zapytanie:
formularz kontaktowy
Wdrożenie grafiki do sklepu Shoper robie w naprawde dobrej cenie. Czas realizacji to około 5 dni.
Oczywiście wystawiam faktury Vat. Moge również do Pana zadzwonić.
erix
A czy temat zamieściłem w dziale poszukuję? Nie, zapytałem o konkretny aspekt, proszę o nie zaśmiecanie wątku.
shoper-grafika
Jest Pan na dobrym tropie index.tpl i reszta plikow się modyfikuje.
erix
Zdążyłem to stwierdzić. winksmiley.jpg

Pytam tylko, dlaczego nawet zduplikowany szablon (skopiowany katalog shoper_blue) i jego uaktywnienie owocuje zupełnie inną wygenerowaną treścią.

Np. menu boczne jest generowane tylko w oryginale, w skopiowanym już nie. winksmiley.jpg

Nie wiem, czy ~shoper-grafika jest jakoś powiązany z autorami, powiem tyle - skrypt-bałagan, nie przemyślany. A brak dokumentacji, to prawdopodobnie celowe działanie, żeby związać użyszkodnika z producentem. tongue.gif Finansowo, oczywiście.
grzesiek.r
witam,

skórka shoper nie jest taka zła, kwestia tylko przyzwyczajenia smile.gif.

To ile będziesz mieć problem zależy tak naprawdę od tego jaki layout masz zamiar wdrożyć. Najlepiej jak jest to choć trochę podobne do oryginału bo wówczas nie musisz pisać wszystkich plików szablonu od nowa tylko przerabiasz te które potrzeba.

nie wiem dokładnie jakie informacje potrzebujesz ale jak masz jakieś konkretne pytania to może uda mi się Ci pomóc. Mam odrobinę doświadczenia we wdrażaniu grafik pod shopera wiec chętnie odpisze.

Co do kopiowania plików skórki w panelu to nigdy nie miałem z tym problemów, nie wiem na jakiej wersji oprogramowania pracujesz ale pierwsze słyszę że coś znika przy kopiowaniu smile.gif może masz pecha.

a pan shoper-grafika to jak dla mnie szuka linków do swojej strony a nie próbuje sensownie odpowiedzieć.

Nie wiem czy to pomoże ale pliki skórki odpowiadają za:

index.tpl - wiadomo
main.tpl - treść strony głównej, najczęściej lista produktów ustawionych do wyświetlania na str. głównej,
product_list.tpl - lista produktów w danej kategorii,
product.tpl - karta produktu,
order_step_1.tpl - koszyk czyli pierwszy etam składania zamówienia,
order_step_2.tpl - drugi etap składania zamówienia czyli logowanie lub podawania danych,
order_step_2.tpl - potwierdzenie zamówienia,
login.tpl - formularz logowania,
panel.tpl - panel klienta po zalogowaniu,
search.tpl - zaawansowane szukanie,
contact.tpl - formularz kontaktowy,

to chyba tyle z tych głównych (jest tam ichjeszcze kilka )

pliki odpowiadające za wygląd modułów czy też boxów z lewej lub prawej strony są w katalogu /box

Pozdrawiam i powodzenia
erix
Cytat
skórka shoper nie jest taka zła, kwestia tylko przyzwyczajenia .

Tak samo, jak i w innych skryptach. winksmiley.jpg

Cytat
To ile będziesz mieć problem zależy tak naprawdę od tego jaki layout masz zamiar wdrożyć. Najlepiej jak jest to choć trochę podobne do oryginału bo wówczas nie musisz pisać wszystkich plików szablonu od nowa tylko przerabiasz te które potrzeba.

To już nie problem; najważniejsze, aby shoper jakoś te skórki łykał.

Cytat
Co do kopiowania plików skórki w panelu to nigdy nie miałem z tym problemów, nie wiem na jakiej wersji oprogramowania pracujesz ale pierwsze słyszę że coś znika przy kopiowaniu może masz pecha.

Mam wersję 4.0; a dzieją się naprawdę dziwne rzeczy, nie wiem, czym to jest spowodowane: skopiowałem katalog z oryginalną skórką (shoper_blue) ze zmienioną nazwą. Pliki te same, nic więcej w skinie nie zmieniłem. Co się okazuje - nie ma bocznych bloków typu menu, etc.

Za to w bazie zauważyłem, że oryginalny skin ma odpowiadającą strukturę w bazie, tabela skin_files:
Kod
1    1    about.tpl    [BLOB - 207 bajtów]    [BLOB - 207 bajtów]
2    1    addresslist.tpl    [BLOB - 1,7   KB]    [BLOB - 1,7   KB]
3    1    adv_search.tpl    [BLOB - 1,4   KB]    [BLOB - 1,4   KB]
4    1    box/acount.tpl    [BLOB - 897 bajtów]    [BLOB - 897 bajtów]
5    1    box/bestseller.tpl    [BLOB - 467 bajtów]    [BLOB - 467 bajtów]
6    1    box/box_style.tpl    [BLOB - 122 bajtów]    [BLOB - 122 bajtów]
7    1    box/curr.tpl    [BLOB - 409 bajtów]    [BLOB - 409 bajtów]
8    1    box/filter.tpl    [BLOB - 2,8   KB]    [BLOB - 2,8   KB]
9    1    box/lang.tpl    [BLOB - 371 bajtów]    [BLOB - 371 bajtów]

itd.

Cytat
Nie wiem czy to pomoże ale pliki skórki odpowiadają za:

Tyle też w dokumentacji znalazłem. ;p
grzesiek.r
A jak kopiowałeś pliki?

Używałeś funkcji kopiowania skórek w panelu admina?
erix
Normalnie, w bezpośrednio w systemie plików, bez panelu.

Kopiowania skinów się nie dokopałem.
grzesiek.r
Kopiowanie bez użycia funkcji w panelu może być przyczyną problemów (a przynajmniej tego że coś Ci znikało).

Spróbuj sobie skopiować w panelu w zakładce Konfiguracja/Grafika i Wygląd masz link przy wyborze skórki "Utwórz kopię tej skórki" i pracuj na tej kopii.
kleszczoscisk
Zrób kopię domyslnej skórki i modyfikuj oryginalną. Inaczej co minutę bedziesz mial jakies niespodzianki. Wyłącz cache w panelu sklepowym.
Współczuję shopera... skrypt pełen błędów, fikcyjnych funkcjonalności, zero dokumentacj, zero wsparcia technicznego.
grzesiek.r
Definitywnie nie pracuj na skórce oryginalnej (a dokładnie mówiąc nie zapisuj swoich zmian w skórce oryginalnej) tylko na jej kopiach, w razie aktualizacji skórka zostanie nadpisana i klient zostanie ze skórką domyślną winksmiley.jpg
erix
Cytat
Spróbuj sobie skopiować w panelu w zakładce Konfiguracja/Grafika i Wygląd masz link przy wyborze skórki "Utwórz kopię tej skórki" i pracuj na tej kopii.

Nie mam takiej funkcji w panelu. Wklepałem QS ręcznie i kicha; nic się nie zmieniło.

Cytat
a dokładnie mówiąc nie zapisuj swoich zmian w skórce oryginalnej

Cytat
Zrób kopię domyslnej skórki i modyfikuj oryginalną.

Toż to przecież chcę zrobić...

Cytat
Współczuję shopera... skrypt pełen błędów, fikcyjnych funkcjonalności, zero dokumentacj, zero wsparcia technicznego.

Sposób przywiązania klienta; poza tym - to już zauważyłem, wystarczy, że w części plików zapytania do bazy lecą z Zend Framework, a w innej części ktoś na siłę wciskał AdoDB... :X Albo indeksy kluczy w tablicach asocjacyjnych po pseudostałych...

Z tego, co udało mi się do tej pory wybadać, to problem polega na powiedzeniu skryptowi, że skórka jest kompatybilna z tzw. "modułami". Skopiowałem box_conf, ale w panelu skryptu nic nie ma. Dłubię dalej, jak coś.

edit: ok, już coś wymodziłem. Nie mam kopiowania skórek, więc musiałem pomęczyć się ręcznie.

Najpierw zaczynamy od wstawienia nowego rekordu do tabeli skins z nazwą katalogu skina. Zapamiętujemy ID, jedziemy dalej. Przenosimy katalog ze skinem do _skiny_users i teraz trzeba poklepać co nieco w SQL (zakładając, że instalujemy skin na świeżo; w skrypcie jest dostępny tylko oryginalny):

1. CREATE TABLE skinsF LIKE skins_files;
  2. INSERT INTO skinsF SELECT * FROM skins_files; UPDATE skinsF SET skin_id=2, id=id+45;
  3. INSERT INTO skins_files SELECT * FROM skinsF; DROP TABLE skinsF;

Wydaje się, że to dużo klepania, ale cóż... Jeszcze zostaje jedna tabela:

1. CREATE TABLE boxess LIKE boxes;
  2. INSERT INTO boxess SELECT * FROM boxes; UPDATE boxess SET skin_id=2, id=id+13;
  3. INSERT INTO boxes SELECT * FROM boxess; DROP TABLE boxess;

2, to ID skina, jakie wyszło u mnie po dodaniu skórki do tabeli skins. 13 i 45, to liczba rekordów w odpowiednich tabelach; można by to jakoś zautomatyzować, ale 90% poszkodowanych (czytaj: użytkownikom/developerom) powinno wystarczyć. Wszystko, u mnie poszło.
grzesiek.r
Z tego co się orientuję, to funkcja kopiowania skórek jest standardową funkcją w shoperze 4.0. Jak jeszcze mieli podział na wersje to w standard kopiowanie wprowadzili dopiero od wersji 4.0.6.
Więc może zaktualizuje oprogramowanie sklepu, a jak nadal nie będzie tej opcji to zgłoś to do shopera.

No i zapomniałem dopisać, że gratuluje rozwiązania sprawy ale chyba nie był to optymalny sposób na rozwiązanie sprawy winksmiley.jpg przynajmniej czasowo.

Pozdrawiam.
erix
No to 4.0.0 standard było...

Cytat
No i zapomniałem dopisać, że gratuluje rozwiązania sprawy ale chyba nie był to optymalny sposób na rozwiązanie sprawy

Czy ja wiem? Ale skuteczny. Nieoptymalny był każdy - ze względu na brak dokumentacji.

Odradzam shopera komukolwiek, skrypt bez przyszłości. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.