![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie zawarte w temacie zostało trochę dziwnie sformułowane... mianowicie nauczyć (składni, czy nawet bibliotek) można wielu języków. Jednak mam takie pytanie: jaka jest rozsądna ilość (języków, technologii) które jesteśmy (my programiści wiem, dumnie brzmi^^) w stanie się nauczyć, a jednocześnie podążać za trendami i zmianami w tych językach (zmiana składni, nowe biblioteki, frameworki)(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Dajmy na to że jestem w stanie nauczyć się PHP, C/C++, Jave, Pythona (dalej nazywanymi "technologiami"); ba, mogę się nawet nauczyć wielu popularnych bibliotek których używają programiści tych języków; no ale pozostaje kwestia ilu z tych "technologii" jestem w stanie uczyć się/dokształcać na bieżąco; Jaki jest wasz zestaw powiedzmy... 3 języków programowania dzięki którym mogę wszystko zrobić ( lub prawie ) w sensie pisania programów na różne platformy: - pc - telefony - strony internetowe - itd... Jak myślicie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
C# jest dobry dla ludzi, którzy chcą niskim nakładem pracy stworzyć niewielkie projekty dla klientów, których wydajność nie obchodzi, bo nic o niej nie wiedzą, albo projekty sa na tyle małe, że braku wydajności się nie odczuwa. I tu się grubo mylisz. Co powiesz na Eclipse lub NetBeans? Są to kombajny, które mulą niemiłosiernie. Innym przykładem jest aplikacja (nazwy nie pamiętam), z której korzystałem podczas pracy w starostwie. Aplikacja została napisana w ramach zamówienia publicznego, więc powinna być napisana dobrze/optymalnie, czyli nie powinna mulić. A muliła strasznie. Co do wieloplatformowości C#. Jest projekt Mono (obecnie w wersji 2.2), który pozwala uruchamiać aplikacje napisane w technologii .NET. Ale nie pójdą one pod linuxem. A dlaczego? Z tego samego powodu, dla którego nie pójdą aplikacje napisane w Javie pod windą. Jeśli piszesz aplikację na dany system operacyjny, to używasz konkretnego API i nie ma możliwości, by bez emulacji tego API, używać jednego kodu na wielu platformach. Tak więc nie wciskajcie bzdur, że Java jest taka wspaniała, ponieważ jest wieloplatformowa. To samo można powiedzieć o C#. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 14:11 |