Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilu języków programowania można się nauczyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
gam3r
Pytanie zawarte w temacie zostało trochę dziwnie sformułowane... mianowicie nauczyć (składni, czy nawet bibliotek) można wielu języków. Jednak mam takie pytanie: jaka jest rozsądna ilość (języków, technologii) które jesteśmy (my programiści wiem, dumnie brzmi^^) w stanie się nauczyć, a jednocześnie podążać za trendami i zmianami w tych językach (zmiana składni, nowe biblioteki, frameworki)questionmark.gif

Dajmy na to że jestem w stanie nauczyć się PHP, C/C++, Jave, Pythona (dalej nazywanymi "technologiami");
ba, mogę się nawet nauczyć wielu popularnych bibliotek których używają programiści tych języków;
no ale pozostaje kwestia ilu z tych "technologii" jestem w stanie uczyć się/dokształcać na bieżąco;

Jaki jest wasz zestaw powiedzmy... 3 języków programowania dzięki którym mogę wszystko zrobić ( lub prawie ) w sensie pisania programów na różne platformy:
- pc
- telefony
- strony internetowe
- itd...

Jak myślicie?smile.gif
Rafal Filipek
ucz sie javy smile.gif
a tak naprawde to nie rozumiem zbytnio, po co chcesz robic wszystko ? to nigdy nie wychodzi - zobacz na komorki siemensa ( po wojnie ta firma produkowala rozruszniki serca ).
nevt
uczyć się nowych rzeczy warto. zawsze. ale to musi być wiedza praktyczna - własny kod wypracowany w pocie czoła. samo "zaliczanie" kursów czy szkół niczego nie daje - to martwa wiedza. ale oczywiście nie dasz rady praktykować we wszystkich technologiach - dlatego trzeba wybrać jedną, dwie specjalizacje i w nich być w topie, na bieżąco. ale innych technologi nie można całkiem "odstawić do kąta". trzeba śledzić ich rozwój, trendy, poznawać nowe możliwości. umożliwia to w razie potrzeby w miarę szybką "przesiadkę". podstaw się raczej nie zapomina - to jak jazda na rowerze, a mając solidne podstawy uzupełnienie wiedzy i nabranie praktyki zajmuje znacznie mniej czasu niż uczenie się od zera. a w naszej branży wszystko zmienia się w tak zawrotnym tempie, że ktoś, kto się nie potrafi szybko zaadaptować do tych zmian, po prostu wypada z gry.
blooregard
Cytat
mianowicie nauczyć (składni, czy nawet bibliotek) można wielu języków

Tak samo , jak można nauczyć się "dzień dobry", "dziękuję", "do widzenia", "pocałuj mnie w d..ę" w 200 językach, ale to jeszcze nie czyni z Ciebie poligloty.

Cytat
ba, mogę się nawet nauczyć wielu popularnych bibliotek których używają programiści tych języków;
no ale pozostaje kwestia ilu z tych "technologii" jestem w stanie uczyć się/dokształcać na bieżąco;

Przeceniasz swoje możliwości - albo nie masz pojęcia, o czym piszez, albo masz eliksir przeciw spaniu (jeśli tak, poproszę przepis smile.gif )

Cytat
, a jednocześnie podążać za trendami i zmianami w tych językach (zmiana składni, nowe biblioteki, frameworki)

I jednocześnie prowadzić firmę, być lekarzem, prawnikiem, pilotem samolotu, kierowca wyścigowym, ojcem dla trójki dzieci i udzielać się w kościelnym chórze. I jescze będziesz miał czas na piwo z kolegami. Chłopie, bądź realistą.

Nie łap 10 srok za ogon, nigdy nie będziesz w stanie być na bieżąco ze wszystkim i na tyle platform, po prostu, czego byś nie myślał o swoich mozliwościach, to i tak nie dasz rady.
A jak już się upierasz, np. zestaw C++/Java + PHP pokryje w 90% to, co napisałeś (przykładowo).
Inne kombinacje to np.
- C++/C + PHP
- Java/C# + ASP
- Java/C++ + ASP

Ale już będzie Ci cięzko. Możesz znać 4-5 po łebkach, albo 1-2 na poziomie naprawdę zaawansowanym.

A do tego dojdzie Ci jeszcze:
- znajomość SQL-a (bez tego raczej dzisiaj ciężko w webdeveloperce, i nie mówie tu tylko o samym języku, ale o bazach danych ogólnie, czyli zagadnienia związane z relacyjnymi systemami bazodanowymi, projektowaniem baz danych itd. itp.)
- algorytmika (przynajmniej w podstawowym zakresie -znajomość najważniejszych algorytmów, umiejętność ich zaimplementowania w każdym z tych języków)
- znajomosć systemu operacyjnego docelowej platformy (przynajmniej pod kątem tworzenia oprogramowania dla niej)
mike
Cytat(gam3r @ 8.01.2009, 00:10:14 ) *
Jaki jest wasz zestaw powiedzmy... 3 języków programowania dzięki którym mogę wszystko zrobić ( lub prawie ) w sensie pisania programów na różne platformy:
Life is too short for Java tongue.gif
Wykrywacz
No chyba sobie jaja robicie w dzisiejszych czasach trzeba znać przynajmniej >10 języków programowania inaczej niema szans nawet jako Junior.

o choćby takie ogłoszenie na przecież dość podstawowe stanowisko
Cytat
XHTML, CSS, Java, JavaScript, MySQL ,SQL, PL/SQL, Pascal, Delphi, C, C++....

Temat: Lublin_Programista_PHP
gam3r
Cytat
Przeceniasz swoje możliwości - albo nie masz pojęcia, o czym piszez, albo masz eliksir przeciw spaniu (jeśli tak, poproszę przepis smile.gif )
I jednocześnie prowadzić firmę, być lekarzem, prawnikiem, pilotem samolotu, kierowca wyścigowym, ojcem dla trójki dzieci i udzielać się w kościelnym chórze. I jescze będziesz miał czas na piwo z kolegami. Chłopie, bądź realistą.

absolutnie nie przeceniam swoich możliwości;
ale czy w przeciągu dajmy na to 5 lat nie jestes w stanie nauczyć się 5 różnych języków, ich bibliotek i dobrze (przyzwoicie w nich programować) ?
nie powiedziałem że mam wszystkich się uczyć w jednym czasie; dajmy na to pierwszy rok programujesz TYLKO w php, drugi bierzesz javascript, kolejny pythona ... itd;
to jednak nie daje mi możliwości bycia "na bieżąco" bo po 5 roku nauki z php juz nic nie pamietam...
dlatego chce zaznaczyć że interesuje mnie kwestia rozwoju swoich umiejętności w kilku dziedzinach jednocześnie...

ja wiem jak jest; nie musicie mnie przekonywać że
Cytat
Tak samo , jak można nauczyć się "dzień dobry", "dziękuję", "do widzenia", "pocałuj mnie w d..ę" w 200 językach, ale to jeszcze nie czyni z Ciebie poligloty.

albo
Cytat
"zaliczanie" kursów czy szkół niczego nie daje - to martwa wiedza

nie było ani słowa o kursach smile.gif

interesuje mnie tylko jakie są według was przeciętne możliwości dobrego programisty;
z iloma technologiami jest w stanie być "na bieżąco"?

no ja też myśle że 5 to zdecydowanie za dużo
DeyV
Cytat

A ja, głupi, zawsze myślałem, że tam jest OR a nie AND w miejscu przecinka ;p
Wykrywacz
Swoją drogą ciekaw jestem jaki burdel musi być w firmie, gdzie faktycznie używa się wszytkich tych języków i programista musiałby znać je wszystkie, aby móc się poruszać w jaki kolwiek sposób.

A żeby nie było winksmiley.jpg

To ja akurat poznaje tajniki C# i ASP oba netowo, wcześniej uczyłem się PHP'a (no i SQL).

Jak opanuje C# i ASP, to nie planuje uczyć się więcej nowych języków.
dr_bonzo
Czego uzywam na codzien:
PHP, JS, CSS (podstawy, duzo mi jeszcze brakuje), HTML, SQL, bash,
rzadziej: Ruby, Java

Lekko tknalem: pythona, c/c++ i objective-c

I to raczej nie jest duzo.

A Java + biblioteki + fw jest ogrooomna (pewnie jak i c#/.net i c++)
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 8.01.2009, 13:07:18 ) *
No chyba sobie jaja robicie w dzisiejszych czasach trzeba znać przynajmniej >10 języków programowania inaczej niema szans nawet jako Junior.

Temat: Lublin_Programista_PHP

Takie ogłoszenia są po prostu niepoważne i nie należy sobie nimi zawracać głowy. Bo jest to ewidentna próba zatrudnienia studenta (co to jest na świerzo po tych wszystkich kursach co to je miał), w którego się będzie orało niewiele płacąc.

Cytat(gam3r @ 8.01.2009, 13:14:02 ) *
absolutnie nie przeceniam swoich możliwości;
ale czy w przeciągu dajmy na to 5 lat nie jestes w stanie nauczyć się 5 różnych języków, ich bibliotek i dobrze (przyzwoicie w nich programować) ?
nie powiedziałem że mam wszystkich się uczyć w jednym czasie; dajmy na to pierwszy rok programujesz TYLKO w php, drugi bierzesz javascript, kolejny pythona ... itd;

I efekt jest taki, że jak już dojdziesz w piątym roku do jako takiej orientacji w piątym języku programowania, to od czterech lat nie jesteś na bieżąco z tym pierwszym, bo go nie używasz. Hi hi hi

Ja tam za swój podstawowy język programowania uważam PHP i w tym się rozwijam najbardziej. Oczywiście wieki temu zaczynałam od Pascala i C/C++ ale Pascala to nie wiem, czy się jeszcze używa a programowanie w C++ tak się rozwinęło i rozgałęziło, że już dawno nie jestem na bieżąco i jak by mi coś trzeba było napisać to musiałabym sporo czasu poświęcić na rozeznanie jak to się teraz robi.

Oczywiście samo PHP to psu na budę. Jak się chce pisać serwisy WWW to nieodzowny jest HTML do spółki z CSS i orientacja w standardach W3C, ale czy można powiedzieć, że to jest język? Chyba nie. Z resztą w tej dziedzinie nie ma wiele zmian i nie trzeba aż tak pilnie śledzić. Po prostu się uczysz i używasz. Oczywiście w CSS od czasu do czasu pojawia się coś nowego ale daje się to ogarnąć jak się używa na bieżąco.

Oczywiście przy okazji pisania serwisów WWW pojawia się czasem pokusa a czasem potrzeba (różnych ma się klientów) zastosowania JavaScript. Zdarza mi się, ale nie śmiałabym powiedzieć, że znam ten język. Uczę się tego co jest mi w danym momencie potrzebne wykorzystuję i finito. Podobnie z Perlem

No to właściwie co ja mam napisać? Że znam siedem języków czy że znam jeden a innych czasem używam?
nospor
nauczyc sie mozna wszystkich jezyków, być dobrym w kilku, być specem w jednym smile.gif
Ja zaczynalem od pascala, potem C, C++, C#, .NET, loglan, assembler, php, java, delphi, js.... i juz nie pamietam co jeszcze.
I co? I kupa winksmiley.jpg
Oczywiście tej przygoty nie żałuję, niektóre języki dawały mi naprawdę frajdę, jak pascal czy assembler. Szczególnie assembler był fajny gdy oddawalo sie prace panu magistrowi a ten z ksiązką siedzial i patrzył co dane 3 znaczki znacza, hehe smile.gif Fajne programiki sie w nim pisalo.

Dobrze jest mieć pojęcie o kilku językach. Ułatwi to nam zycie gdy sie przypadkiem z jakimś zetkniemy. Ale realnie rzecz biorąć nie jesteśmy w stanie być na bieżąco ze wszystkimi o być specem już nie wspomne.
Najlepiej jest się wyszkolić i szkolić i szkolić i szkolić w jednym (no niech będzie dwa na upartego) i być w nim superhiper. A jakieś tam pojecie o innych też mieć na wszelki wypadek.

Cytat
- pc
- telefony
- strony internetowe
- itd...

1. java
2. java
3. java

smile.gif
blooregard
Cytat
interesuje mnie tylko jakie są według was przeciętne możliwości dobrego programisty;

Zależy, ile czasu może poświęcic na naukę.
Biorąc pod uwagę przeciętnego programistę (etat 8h, rodzina, jedno dziecko) i przyjmując, że:
- 10h spędza w pracy (8+dojazd/powrót)
- 2-3h dziennie poświęca na codzienne czynności (mycie, jedzenie, ubieranie się, zakupy, jakieś sprawy itp., np. spacer z psem)
- 5-6h spanie (średnio)
- 1-2h dziennie zabawa z dzieckiem, czasem z żoną winksmiley.jpg

Zostaje Ci 3 do 6h / dobę na naukę.
To daje jakieś 15 do 30h tygodniowo (bez weekendów, które raczej są dla rodziny, choć czasem też lubię sobie wieczorem w sobotę czy niedzielę na spokojnie nad czymś posiedzieć).

Sam sobie odpowiedz na pytanie, ile w tym czasie można wchłonąć wiedzy. Zależy też wiele od predyspozycji osobistych (przyswajanie wiedzy itp.), samodyscypliny w nauce itp.
Osobiście stawiam, że więcej, jak w 2,3 technologiach nie będziesz w stanie być "na bieżąco". I biorę tu pod uwagę nie tylko nauke teoretyczną, ale i praktykę.

Przykład:
Zaczyna się nowy rok.
Znasz C++, ok. Dobrze znasz. Nawet bardzo dobrze. to teraz naucz się OpenGL i napisz jakąś gierkę w 3D. Zobacz, ile Ci to zajmie czasu. A w międzyczasie jeszcze jedziesz PHP i uczysz się np. frameworka Symphony. Jak sie go nauczysz, okazuje się, że jest już nowa wersja Zend'a i też przydałoby się nauczyć nowych rzeczy, przy okazji trzasnąć jakiś mały projekcik dla nabrania wprawy. Symphony idzie więc w odstawkę. Po tygodniu próbujesz wrócić do tej gry w OpenGL - połowy już nie pamiętsz, więc odświerzasz sobie znajomość funkcji itp.
A do Twojej skrzynki własnie dotarł newsletter, ze wyszedł PHP w wersji 6 i jest kupa zmian. No to jedziesz te zmiany w PHP 6, o Zendzie zapominasz jeszcze szybciej niz o Symphony, OpenGL leży, a tu wchodzi nowa biblioteka do C++. Mija wiosna, lato, a Ty sie miotasz.
Jesień - znasz w miarę dobrze nowości w PHP6, wreszcie opanowałeś tego Zenda, pora dokończyc gierkę w OpenGL. I znów dupa, bo znów połowy nie pamiętasz. I znów się miotasz, przypominasz, co do czego i co z czym. I nadchodzi zima.
Na koniec roku stwierdzasz, że:
- znasz PHP 6 na tyle, żeby sobie poradzić, ale już Zenda i Symphony nie tak dobrze, jakbyś chciał.
- znasz C++ i OpenGL, ale nie na tyle, żeby napisać coś bardziej skomplikowanego jak obracający się sześcian z teksturami.
- minął rok, a Ty nadal nie jesteś expertem w niczym

A zauważ, że to tylko 2 technologie (C++ i PHP) i raptem trzy biblioteki/frameworki (OpenGL, Zend, Symphony)
A Ty chcesz być na bieżąco w pięciu językach conajmniej. Na kilka platform.

Ok, powiesz mi. Dam radę. Może i dasz. Dodaj do tego Javę, naukę pisania aplikacji na smartphone'y i komórki, aha, i jeszcze chcesz strony robić, to też kiedys trzeba to robić, nie? No to dodaj jeszcze jakieś 3,4 serwisy www, znajomość CSS-a bioąc pod uwagę zmiany w przeglądrkach (4 najpopularniejsze * 2 systemy = 8 różnych konfiguracji), JS+Ajax...
I flaki na wierzchu.

Ale to tylko przykład.
Wykrywacz
E to lepiej znaleźć se robote gdzie w pracy możesz poświęcić 3-4h na naukę (ja tak się ustawiłem swego czasu za dobrych pracowniczych czasów winksmiley.jpg.

W domu... po całym dniu pracy dalsza nauka.... a kiedy człowiek miałby jeszcze czas żeby w WoW'a pograć.... nie... ;P

I ostatnie moje pytanie do autora?

Po CO? (poza tym żeby był wątek na forum w którym można se podupolić)
.radex
Cytat(Wykrywacz @ 8.01.2009, 11:07:18 ) *
trzeba znać przynajmniej >10 języków programowania (...) XHTML, CSS, Java, JavaScript, MySQL ,SQL, PL/SQL, Pascal, Delphi, C, C++....

XHTML i CSS nie są językami programowania, tylko opisu. A MySQL to tylko nazwa bazy danych, więc można powiedzieć, że w tym przypadku MySQL == SQL, PL/SQL AFAIK to tylko takie jakby rozszerzenie SQL, Delphi z grubsza to to samo co Pascal, a C to z grubsza to samo co C++. I tak z 10 (Ha! jedenastu!) zrobiło się 5, no a przecież nikt raczej nie wymaga zarówno Delphi jak i C++. Albo C++ albo Delphi. A C$ C# albo ASP? gam3r, wybierz sobie jakąś konkretną specjalizację, bo nie jesteś w stanie być we wszystkim na bierząco.

Cytat
Swoją drogą ciekaw jestem jaki burdel musi być w firmie, gdzie faktycznie używa się wszytkich tych języków i programista musiałby znać je wszystkie, aby móc się poruszać w jaki kolwiek sposób.

Jeśli każdy ma znać się na wszystkim to na pewno niemały tongue.gif
gam3r
Cytat(JoShiMa @ 8.01.2009, 12:58:55 ) *
Takie ogłoszenia są po prostu niepoważne i nie należy sobie nimi zawracać głowy. Bo jest to ewidentna próba zatrudnienia studenta (co to jest na świerzo po tych wszystkich kursach co to je miał), w którego się będzie orało niewiele płacąc.
I efekt jest taki, że jak już dojdziesz w piątym roku do jako takiej orientacji w piątym języku programowania, to od czterech lat nie jesteś na bieżąco z tym pierwszym, bo go nie używasz. Hi hi hi
...
No to właściwie co ja mam napisać? Że znam siedem języków czy że znam jeden a innych czasem używam?

no własnie o tym pisałem w tym miejscu:

Cytat

a wyżej podałem przykład że

Cytat
to jednak nie daje mi możliwości bycia "na bieżąco" bo po 5 roku nauki z php juz nic nie pamietam...
dlatego chce zaznaczyć że interesuje mnie kwestia rozwoju swoich umiejętności w kilku dziedzinach jednocześnie...

wlasnie o tym pisałem co Ty smile.gif Panowie, czytajcie ze zrozumieniem smile.gif
dlatego nauka i próba bycia zajebistym z 5 technologii jest bezsensowna... i o to w tym temacie mi chodzi...
a Pytam się o zestaw Trzech dzięki którym mógłbym pisać na wiele platform ( nie mówie że bede pracować jako programista zarówno systemów operacyjnych Unix, programista aplikacji internetowych i urządzeń mobilnych) po prostu zastanawiam się jaki zestaw podstawowych narzędzi pozwoli mi bawić się ( nie pracować! ) na różnych platformach... dajmy na to że pracuje jako programista PHP/JS itp; a w domciu sobie hobbystycznie bede pisać programy na mojego zajebistego xPhone'a i jakiś potrzebny na szybko programik do uruchamiania z linii polecen...

1. Python
2. Java
3. C++
terabit
Cytat(gam3r @ 8.01.2009, 16:46:54 ) *
a w domciu sobie hobbystycznie bede pisać programy na mojego zajebistego xPhone'a i jakiś potrzebny na szybko programik do uruchamiania z linii polecen...

1. Python
2. Java
3. C++

jesli python, java, c++, w pracy php, js (+ inne technologie) i ObjC na iPhone to trochę więcej ci się tego nazbierało tongue.gif

a mój kierunek to PHP (i ZCE w tym roku bym chcial winksmiley.jpg) a za jakiś czas JAVA... a w wolnych chwilach zawsze można spróbować czegoś innego, np RoR, zobaczyć jak co działa... czasami jestem zmuszony do innch jezykow ktorych uzywam tylko w szkole (pascal, delphi, c++...)
Jabol
Spróbuj łyknąć troszkę J2EE. I nie serwlety, ale centralnie J2EE i wszystkie technologie z tym związane. Gwarantuje zabawę na dłuuuższyyy czas. Spróbuj wyjść poza same strony internetowe. Pobaw się w budowanie systemów rozproszonych w oparciu o tę technologię itp itd... Nauka J2EE nigdy się nie kończy.
Osobiście dobrze znam Jave. Tylko Jave. Umiem programować w C i Pythonie, umiem czytać PHP. Ale praca i uczelnia skierowały mnie na Javę. I cały czas uczę się o Javie czegoś nowego, a tępy nie jestem. Ta technologia się po prostu nigdy nie kończy. Myślisz, że coś dobrze poznałeś i od razy jest kolejne wyzwanie, kolejna mila do przekroczenia. No i J2EE, chyba najbardziej złożona technologia jaka istnieje, dająca co prawda za to prawie nieograniczone możliwości, ale po prostu nie do ogarnięcia jako hobby.
A poza tym to powiem Ci z doświadczenia, że nie sposób utrzymać biegłem znajomości większej ilości języków. Kiedyś któryś przewyższy nad innymi, przestaniesz ich używać i pozapominasz. Lepiej skóp się na jednym dwóch, najlepiej do różnych zastosowań (jakiś skryptowy, np Python albo Ruby oraz jakiś normalny, coś jak C albo Java), ale za to tak, żebyś mógł w nich pisać bez zastanowienia (conajmniej bez zastanowienia nad kwestiami związnymi z językiem).
Pozdrawiam

PS. C warto znać. Nie biegle, ale dobrze. Bo jak raz poznasz C, to Twój sposób myślenia o zarządzaniu zasobami się po prostu zmienia, człowiek zaczyna rozumieć, że każda pierdółka kosztuje pamięć.
Wykrywacz
@.radex dziękuje że byłeś tak uprzejmy i wytłumaczyłeś nam idiotą sens tamtego ogłoszenia inaczej moglibyśmy nadal żyć w nieświadomości i pojmować mysql jako język programowania....

Doprecowując
- pc (C#)
- telefony (C#)
- strony internetowe (C# + ASP)
- itd...(C#)

A najlepiej do tego w .net'cie bo czemu nie korzystać z największego i moim zdaniem najlepszego kombajnu jakim jest VS.
Jabol
Cytat(Wykrywacz @ 9.01.2009, 09:05:46 ) *
Doprecowując
- pc (C#)
- telefony (C#)
- strony internetowe (C# + ASP)
- itd...(C#)
Miałeś na myśli? :
- PC z Windowsem
- Telefony z Windows Mobile
- Strony internetowe na serwery Windowsowe
- itd... na urządznia od MS
@.radex: MySQL oraz Deplhi to programy których znajomość obsługi jest wymagana. Co prawda to nie problem, ale zawsze jednak nie SQL=MySQL...
Wykrywacz
@Jabol

Jeżeli mówimy o uczeniu się to po to aby zarabiać forsę.

A teraz (poza telefonami, bo tu faktycznie m$ jest niestety w mniejszości),
powiedź mi czego używa się w firmie gdzie masz hurtownie danych?
W jakim środowisku pracują pracownicy.

A teraz zintegruj to wszystko z AD.

Ja wiem bo w tym pracuję już parę lat. I ilość firm używających produktów innych niż M$, naprawdę jest znikoma. I osobiście jak bym miał sobie zawracać nimi głowę to nie starczyło by mi aby zapłacić kredyty.
Jabol
@Wykrywacz: mogę tylko to samo powiedzieć o Javie. Jej nauka na pewno się opłaca, przydaje się wszędzie i nikt praktycznie niczego innego nie używa:P. I też mówię (no może nie z kilkuletniego, ale "dobrze już docenionego") doświadczenia.

Natomiast na pewno nie można tego powiedzieć o Pascalu, PHP i C (wyliczam tylko z tych które zostały tu wymienione). Ich nauką się wg mnie nie opłaca (tzn. czysto materialnie - nauka C robi z człowieka lepszego programistę).
Wykrywacz
Zgadzam się wszędzie tam gdzie firma nie stawia na integralność między systemową najczęściej używa się Javy smile.gif (oczywiście mocno generalizując smile.gif )
Zgadzam się z tobą co do przymiotów Javy ale po 1. j/w, a po drugie jej nie lubię, a po 3. od Javy już tylko kroczek do J#, a tego można już w VS prze konwertować do C#, prawie że bezboleśnie ;P
Zyx
Java już od dłuższego czasu figuruje w rankingach jako najpopularniejszy język programowania na świecie, czy się to komuś podoba czy nie. Tak więc jeśli ktoś zamierza poważnie myśleć o karierze programisty, raczej prędzej czy później się z nią zetknie.
Spawnm
hmh wszędzie piszecie o tej javie , a co powiecie o c++ ? warto się tego nadal uczyć czy przeżytek ?
jest to chyba alternatywa dla javy i sporo gier chyba zostało w tym napisane smile.gif
.radex
Cytat(Spawnm @ 9.01.2009, 16:37:44 ) *
hmh wszędzie piszecie o tej javie , a co powiecie o c++ ? warto się tego nadal uczyć czy przeżytek ?
jest to chyba alternatywa dla javy i sporo gier chyba zostało w tym napisane smile.gif

To zależy co chcesz pisać. Programiści gier (o ile orientuję się w gamedevie) używają głównie C++ i tak na prawdę większość aplikacji, które przeciętny użytkownik używa na co dzień jest napisane w C/C++. Przyszłość (z tego co widać) należy jednak do Javy.
Jabol
Cytat(Spawnm @ 9.01.2009, 16:37:44 ) *

Nie jest to w żadnym razie alternatywa dla Javy. Jest to język tylko w składni częściowo do Javy podobny. Warto się go uczyć, żeby pisać duże aplikacje które mają pracować jednak na dość niskim poziomie (np. gry, które potrzebują niskopoziomowego dostępu do komputera, ale są rozbudowane od strony logicznej). Aczkolwiek rzadko spotykam się z ogłoszeniami o pracę dla C++. Inna sprawa, że po prostu siedzę w troszkę innych kręgach.
Co prawda Java to chyba największe i najbardziej efektywne istniejące studium optymalizacji, jednak z programami kompilowanymi na kod wykonywalny wciąż się nie może mierzyć (choć jest blisko...).

A co do tego, że aplikacje których używa się na codzień są w większości napisane w C... Częściej używasz ciężkiego czy webowego klienta poczty internetowej? Pomyśl ile czasu spędzasz w internecie i zadaj sobie jeszcze raz pytanie w jakim języku są aplikacje z których korzystasz na co dzień. Dalej weź pod uwagę, że są dwa rodzaje programów wytwarzanych przez firmy: tzw. produkty oraz aplikacje dedykowane. Naprawdę 99% pisanego kodu to aplikacje dedykowane, większość firm w ogóle nie ma własnych produktów i zajmuje się tylko pisaniem aplikacji dedykowanych. I właśnie na tym dużo większym rynku króluje Java. Oczywiście są specjalistyczne aplikacje pisane w C, C++ czy nawet Lispie, ale Java nie ma poważnego przeciwnika na tym polu.
nasty
A ja bym powiedział że w danej technologii nie da się znać wszystkiego. Moim zdaniem bez sensu jest mówienie typu "ile języków programowania mam znac?".

Osobiście wprowadziłbym inna klasyfikację, nie na języki programowania a na sektory/obszary/tematy. Posłużę się przykładem; powiedzmy że koleś określi się mianem eksperta .NET, słyszeliście kiedyś wiekszą bzdurę? ponieważ .NET to: Windows Forms, Windows Conmmunication Foundation, Windows Workflow Foundation, Windows Presentation Foundation, Managed DirectX, Sharepoint, BizTalk, ASP.NET (+MVC+AJAX+inne), .NET Compact Framework, .NET Micro Framework, Enterprise Library, cały pakiet BCL, COM+, i można tak wymieniać bez konca. Z Java jest podobnie.

Każda z wymienionych pod-technologii sluży do czegoś innego, jedna jest do systemów rozproszonych, inna do ładnego UI, jeszcze inna do 3D itd.. i różnice między tymi technologiami nie są kwestią znajomosci metod, bibliotek, ale kazda dziedzina z tych ma inne wzorce projektowe, kazda potrzebuje innego sposobu myslenia i niesie ze soba cała otoczkę wiedzy która trzeba miec żeby potrafić się nią dobrze poslugiwać.

Dlatego uważam ze powinnienes zadac sobie pytanie; W jakiej dziedzinie chcesz programować? czy chcesz pisać graficzne programy, czy aplikacje webowe, smartphonowe itd.. i w tym się specjalizuj. Jezyk programowania to tak naprawde tylko narzędzie. Jezyk wykorzytujesz tylko do tego zeby przelac swoje mysli na procesor (ale mam wene, [zmoderowano] biggrin.gif) a te myśli to jest wiedza z danej dziedziny o których mówie i to właśnie zadbaj o to żeby zagłębić jak najwiecej tej właśnie otoczki, zasad, praktyk a nie samego jezyka.

To tyle odemnie winksmiley.jpg

Cytat
(...) ale Java nie ma poważnego przeciwnika na tym polu.
ma, .NET.
A ode mnie prośba o nieużywanie słów ogólnie przyjętych za wulgarne
~batman
Vomit
A ja odpisze, moze jeszcze z innej strony...

Jak dla mnie pytanie ilu jezyków sie uczyc brzmi przynajmniej smiesznie.
Byc programistą to nie znaczy umiec skladnie przynajmniej jednego jezyka na pamiec. Douczenie sie skladni kolejnego jezyka wcale nie zwiekszy twoich umiejetnosci programistycznych.

Programowanie zaczynalem od PHP, dokladnie od tego forum. Gdy myslalem o C/C++ czy pisaniu aplikacji okienkowych, myslalem ze to zupelnie inna bajka, zuplenie inny swiat.

Obecnie, bedac kilka lat starszy, starszy takze o nowe doswiadczenia i nowe sytuacje, wiem ze myslenie bylo bledne.
Od czasu pisania w PHP, mialem przygode z C/C++ (OpenGL), C#, J2ME, RoR, bash, awk. Pisanie w tych jezykach nie sprawilo mi trudnosci... nie musialem sie "przestawiac". Jedyne czego potrzebowalem, aby w miare zgrabnie pisac to... manuala oczywiscie.

Dlatego uczenie sie kilkunastu jezyków i technologii nie ma najmniejszego sensu. Oczywiscie jesli jest sie programista na etacie i uzywa danego jezyka to warto go umiec lepiej i umiec sie obyc bez manuala... co oczywiscie przyspieszy prace i da wieksze mozliwosci, ale samemu dla siebie?

Inna kwestia to rozległosc jezyka, jezeli mowisz o jezyku jako o calosci skladnia + wszystkie biblioteki. Nie wierze, ze ktokolwiek jest w stanie nauczyc sie "calego jezyka" programowania. Jest zbyt wiele bibliotek, api i zastosowan, aby ogarnela to jedna osoba.

Samo rozlegle WinAPI dla C, ncurses, OpenGL, biblioteki pokroju Allegro, roznie biblioteki dostepu do baz danych, czy tez technologia OpenCL... za duzo tego za duzo....
code46
Cytat(Zyx @ 9.01.2009, 16:26:52 ) *
Java już od dłuższego czasu figuruje w rankingach jako najpopularniejszy język programowania na świecie, czy się to komuś podoba czy nie. Tak więc jeśli ktoś zamierza poważnie myśleć o karierze programisty, raczej prędzej czy później się z nią zetknie.

http://www.google.com/trends?q=J2se%2C+j2e...=all&sort=0

Kiedyś w ogłoszeniach o pracę była tylko Java. Teraz coraz coraz częściej jest C# + NET. Denerwuje mnie to, że MS w końcu się wybija ze swoją platformą ale to prawda.

Cytat(mike @ 8.01.2009, 09:37:36 ) *
Life is too short for Java tongue.gif

Może lepiej żywot Javy jest krótki?
Zyx
Fakt, jest spadek w przypadku Javy i wzrost C#, ale do zrównania się jednego i drugiego jeszcze trochę brakuje. Dane z:

http://www.tiobe.com/index.php/content/pap...tpci/index.html
code46
Cytat(Zyx @ 13.01.2009, 09:21:28 ) *
Fakt, jest spadek w przypadku Javy i wzrost C#, ale do zrównania się jednego i drugiego jeszcze trochę brakuje. Dane z:

http://www.tiobe.com/index.php/content/pap...tpci/index.html

O ile można wierzyć tym wykresom... Każdy pokazuje co innego. A oferty pracy mówią same za siebie. Java szybko nie zniknie bo dużo kasy w nią poszło ale do nowych projektów wybierany jest C# + NET
Wykrywacz
Potwierdzam z praktycznego doświadczenia.
JoShiMa
Cytat(code46 @ 13.01.2009, 13:38:52 ) *
O ile można wierzyć tym wykresom... Każdy pokazuje co innego. A oferty pracy mówią same za siebie. Java szybko nie zniknie bo dużo kasy w nią poszło ale do nowych projektów wybierany jest C# + NET

Mam wrażenie że tylko do tych, które trzeba wykonać szybko i niskim nakładem pracy nie bacząc na przykład na wydajność tongue.gif
Wykrywacz
Albo tych gdzie jest potrzebna pewna i dobra współpraca z AD smile.gif A nie cyrkowanie przy Javie, która owszem fajna jest tylko że nie do rozwiąząń biznesowych gdzie kluczem jest integracja systemów i danych.
Jarod
Cytat(JoShiMa @ 13.01.2009, 14:49:20 ) *
Mam wrażenie że tylko do tych, które trzeba wykonać szybko i niskim nakładem pracy nie bacząc na przykład na wydajność tongue.gif

Czyli 90%? Każdy chce tworzyć szybko i z niskimi kosztami. Wydajność czego? Bo nie masz chyba na myśli aplikacji..
Jabol
Cytat(Jarod @ 13.01.2009, 22:42:02 ) *
Czyli 90%? Każdy chce tworzyć szybko i z niskimi kosztami. Wydajność czego? Bo nie masz chyba na myśli aplikacji..

Zdziwiłbyś się. Naprawdę to strasze jak bardzo w dzisiejszym programowaniu olewa się wydajność.

@Wykrywacz: nie pomyliłeś Javy z JavaScriptem?
Jarod
Cytat(Jabol @ 14.01.2009, 00:06:36 ) *
Zdziwiłbyś się. Naprawdę to strasze jak bardzo w dzisiejszym programowaniu olewa się wydajność.

I w c# i w javie można zrypać program. Nie rozumiem co ma język do umiejętności i doświadczenia programisty?
JoShiMa
Cytat(Jarod @ 14.01.2009, 02:20:38 ) *
I w c# i w javie można zrypać program. Nie rozumiem co ma język do umiejętności i doświadczenia programisty?

Owszem tylko w javie można go nie zrypać i napisać optymalnie smile.gif
Jarod
Cytat(JoShiMa @ 14.01.2009, 08:44:15 ) *
Owszem tylko w javie można go nie zrypać i napisać optymalnie smile.gif

Gdybyś pisała w C# a nie w Java to C# byłby the best winksmiley.jpg

pzdr.
JoShiMa
Cytat(Jarod @ 14.01.2009, 10:54:17 ) *
Gdybyś pisała w C# a nie w Java to C# byłby the best winksmiley.jpg

Nie byłby (liznęłam obu w tym samym stopniu). Mam takie zboczenie i lubię pisać dobrze a nie tylko szybko tongue.gif
Jabol
Cytat(Jarod @ 14.01.2009, 00:20:38 ) *

Nic. Nie zrozumiałeś mojego postu. Chodzi raczej o rzeczy typu terminy, pieniądze i po prostu sumienność. Większość pisanych dzisiaj aplikacji jest na bardzo niskim poziomie lub bardzo niskiej jakość. Oprócz tego przez spopularyzowanie języków wysokiego poziomu programiści po prostu oduczyli się myśleć o takich rzeczach jak zarządzanie zasobami czy koszt poszczególnych operacji (kiedy np. ostatnio widzałeś "OPEN CURSOR" w jakimś programie - a istnieje nie bez powodu). Te dwa czynniki składają się na gorszą wydajność aplikacji i jest to niezależne od języka.
JoShiMa
Cytat(Jabol @ 14.01.2009, 11:34:30 ) *
Te dwa czynniki składają się na gorszą wydajność aplikacji i jest to niezależne od języka.

Tu się nie do końca zgodzę. Są języki które preferują składanie aplikacji z gotowych klocków bez zwracania uwagi na wydajność spłodzonego tworu smile.gif
Wykrywacz
HAHA i może zarzuć jeszcze w C#.NET, "gotowe klocki" nie są ze sobą zoptymalizowane... Coś mi się wydaje że nigdy nie używałaś VS i tkwisz w jakimś archaicznym świecie notatniko-podobnych.

A ja wspomnę jeszcze absolutnie oklepaną anegdotę ale jak bardzo prawidzwą w tym miejscu:
A mianowicie o tym jak F.Ford kazał wywalił część cześci i zastąpić je gorszymi, ponieważ w całości koszt pojazdu był zbyt drogi....

Obudźcie się ze swojego programistycznego snu, o idealności kodu, bo nikt go nie oczekuje...
JoShiMa
No własnie i potem powstają takie gnioty jak Windows Vista.
Wykrywacz
Ja tam bardzo lubię swoją vistę, lubiłem również swojego xp'ka. Natomiast nie cierpie pingwinów, bo się cały czas wywalają i normalny użytkownik nie jest wstanie "instynktownie używać -tzw. wciśnij guzik" i bardzo proszę bo to że goście od ubuntu doszli do wniosku że świńskie rozwiązania M$ z prostotą używania są dobre, nie tworzą tu rewolucji, bo nadal jego konfiguracja to jest pieprzenie się z wpisywaniem komend. I tak też jest z Javą, ale to może raczej z uwagi na to że nikt nie stworzył jej tak dobrego środowiska jak M$ stworzył C# (no J# również winksmiley.jpg ).

A tak jeszcze dodając. Apropo opłacalności "gniotów"... która firma informatyczna jest najbogatsza? Jakie zastosowania biznesowe są najczęściej wybierane na całym świecie?

Java owszem doskonale nadaje się do napisania niezależnej aplikacji standalone. Do integracji z systemami biznesowymi używanie jej moim zdaniem jest jak cięcie piłą ręczną drzewa mając do dyspozycji piłę spalinową....
Jarod
Cytat(Wykrywacz @ 14.01.2009, 12:24:46 ) *
Do integracji z systemami biznesowymi używanie jej moim zdaniem jest jak cięcie piłą ręczną drzewa mając do dyspozycji piłę spalinową....

Byłoby dobrze gdybyś uzasadnił swoją wypowiedź. Dlaczego tak uważasz (?)
Wykrywacz
Uwierzytelnianie użytkowników na poziomie globalnego AD.
Synchronizacja aplikacji z exchengem.
Współpraca z excelem czyli sprzęgnięcie z VB w locie.

To taka podstawowa paczka wymogów dla programu do zarządzania procesami wew.
Jabol
Cytat(Wykrywacz @ 14.01.2009, 14:12:37 ) *
Uwierzytelnianie użytkowników na poziomie globalnego AD.
Synchronizacja aplikacji z exchengem.
Współpraca z excelem czyli sprzęgnięcie z VB w locie.

To taka podstawowa paczka wymogów dla programu do zarządzania procesami wew.
No ale nie wszystkie programy pisane są do zarządznia procesami wewnętrznymi. I to nie prawda, że wszystkie aplikacje nie służące do zarządzania procesami wewnętrznymi to małe zastosowania standalone. A poza tym to nieprawda, że Java sobie z tym nie poradzi. Dobra integracja z CORBA to załatwi (opakowana w odpowiednie Javowe API). Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie całkiem wiesz o czym piszesz bądź też patrzysz na jeden bardzo niewielki obszar zastosowania.
Wykrywacz
Wrażenie masz dobre, bo to nie ja je fizycznie pisze ;0 za cienki bolek jestem a pozatym to nie moja działka.
I nie źle mnie odbierasz, uważam że Java jest dobra do dużych zastosowań standalone, do mały lepszy jest c#, bo małą aplikację w sensie np. jakiegoś tam konwertera dużo szybciej pisze się w C# i to już wiem ze swojego praktycznego doświadczenia bo czasem muszę takie coś zrobić jak niema kto inny winksmiley.jpg

I nie twierdze że sobie nie poradzi, twierdze że zajmie to przynajmniej x% czasu więcej, a czas bezpośrednio na poziomie którym jestem przekłada się na to ile dodatkowo będę musiał wydać forsy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.