![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie zawarte w temacie zostało trochę dziwnie sformułowane... mianowicie nauczyć (składni, czy nawet bibliotek) można wielu języków. Jednak mam takie pytanie: jaka jest rozsądna ilość (języków, technologii) które jesteśmy (my programiści wiem, dumnie brzmi^^) w stanie się nauczyć, a jednocześnie podążać za trendami i zmianami w tych językach (zmiana składni, nowe biblioteki, frameworki)(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Dajmy na to że jestem w stanie nauczyć się PHP, C/C++, Jave, Pythona (dalej nazywanymi "technologiami"); ba, mogę się nawet nauczyć wielu popularnych bibliotek których używają programiści tych języków; no ale pozostaje kwestia ilu z tych "technologii" jestem w stanie uczyć się/dokształcać na bieżąco; Jaki jest wasz zestaw powiedzmy... 3 języków programowania dzięki którym mogę wszystko zrobić ( lub prawie ) w sensie pisania programów na różne platformy: - pc - telefony - strony internetowe - itd... Jak myślicie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja mam tutaj ostrą polewkę jak czytam ten temat. Naprawdę troszkę zeszliście na zbyt niski poziom. Jeżeli chcesz argumentów dla Javy to proszę:
Piszę w Javie bo jest niezawodna i ma bardzo duże zaplecze. Zaplecze w sensie gotowe oraz niezależne biblioteki, narzędzia programistyczne (słyszałeś kiedyś o czymś takim jak Maven? - jestem ciekaw ile czasu spędzają Twoi ludzie nad konfiguracją projektu - coś czym maven zarządza praktycznie sam z siebie). Dalej biblioteka standardowa (oraz komponenty trzecie) - jak się z nimi dobrze zapoznasz to już nigdy nie będziesz musiał pisać własnych rozwiązań - co najwyżej łączyć te "klocki" we własne komponenty. Dalej Java ma porównywalny support oraz siłę rozwojową do .NET. Bo chyba Sun + IBM + Google + ... (czyli tzw. Java Consortium) to chyba jednak więcej niż sam MS (co najmniej poza dziedziną komputerów osobistych - w tzw. enterprise). Co mnie poza tym w tym topicu denerwuje to stawianie Java=Linux. OMG co za niedorzeczność. Co za ignorancja. Co za... bo ja wiem, po prostu idiotyczna myśl. Java nie ma z Linuksem nic wspólnego. Przez lata Windows był jedynym systemem komputerowym na którym Java chodziła bezproblemowo i efektywnie. A to, że teraz chodzi na wszystkich bezproblemowo i efektywnie to chyba zaleta a nie powód do skreślania jej jako opensourcowego bełkotu. Natomiast jeżeli chodzi o C#, to nawet C jest bardziej wieloplatformowe od C#. No ale jeżeli sama technologia jest dobra i dobrze się Wam w niej pisze to ok. Tylko zamykacie się tym samym w hermetycznym świecie. Java to wg mnie prawdziwy integrator systemów, bo może działać na każdym i to bez zmian. A C# raczej bym powiedział to prawdziwy hibernator systemów. @Wykrywacz: nie dziwnego pracodawce, tylko normalnego. Po prostu jak dostaje zadanie i potrzebuje na nie czasu tyle ile potrzebuje to tyle dostaje. Jeżeli dajesz swoim ludziom tylko połowę czasu który potrzebują z argumentem (w innych technologiach można szybciej) to zastanów się kto tutaj jest dziwny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:56 |