![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie zawarte w temacie zostało trochę dziwnie sformułowane... mianowicie nauczyć (składni, czy nawet bibliotek) można wielu języków. Jednak mam takie pytanie: jaka jest rozsądna ilość (języków, technologii) które jesteśmy (my programiści wiem, dumnie brzmi^^) w stanie się nauczyć, a jednocześnie podążać za trendami i zmianami w tych językach (zmiana składni, nowe biblioteki, frameworki)(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Dajmy na to że jestem w stanie nauczyć się PHP, C/C++, Jave, Pythona (dalej nazywanymi "technologiami"); ba, mogę się nawet nauczyć wielu popularnych bibliotek których używają programiści tych języków; no ale pozostaje kwestia ilu z tych "technologii" jestem w stanie uczyć się/dokształcać na bieżąco; Jaki jest wasz zestaw powiedzmy... 3 języków programowania dzięki którym mogę wszystko zrobić ( lub prawie ) w sensie pisania programów na różne platformy: - pc - telefony - strony internetowe - itd... Jak myślicie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chyba sobie jaja robicie w dzisiejszych czasach trzeba znać przynajmniej >10 języków programowania inaczej niema szans nawet jako Junior.
o choćby takie ogłoszenie na przecież dość podstawowe stanowisko Cytat XHTML, CSS, Java, JavaScript, MySQL ,SQL, PL/SQL, Pascal, Delphi, C, C++.... Temat: Lublin_Programista_PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No chyba sobie jaja robicie w dzisiejszych czasach trzeba znać przynajmniej >10 języków programowania inaczej niema szans nawet jako Junior. o choćby takie ogłoszenie na przecież dość podstawowe stanowisko Temat: Lublin_Programista_PHP Takie ogłoszenia są po prostu niepoważne i nie należy sobie nimi zawracać głowy. Bo jest to ewidentna próba zatrudnienia studenta (co to jest na świerzo po tych wszystkich kursach co to je miał), w którego się będzie orało niewiele płacąc. absolutnie nie przeceniam swoich możliwości; ale czy w przeciągu dajmy na to 5 lat nie jestes w stanie nauczyć się 5 różnych języków, ich bibliotek i dobrze (przyzwoicie w nich programować) ? nie powiedziałem że mam wszystkich się uczyć w jednym czasie; dajmy na to pierwszy rok programujesz TYLKO w php, drugi bierzesz javascript, kolejny pythona ... itd; I efekt jest taki, że jak już dojdziesz w piątym roku do jako takiej orientacji w piątym języku programowania, to od czterech lat nie jesteś na bieżąco z tym pierwszym, bo go nie używasz. Hi hi hi Ja tam za swój podstawowy język programowania uważam PHP i w tym się rozwijam najbardziej. Oczywiście wieki temu zaczynałam od Pascala i C/C++ ale Pascala to nie wiem, czy się jeszcze używa a programowanie w C++ tak się rozwinęło i rozgałęziło, że już dawno nie jestem na bieżąco i jak by mi coś trzeba było napisać to musiałabym sporo czasu poświęcić na rozeznanie jak to się teraz robi. Oczywiście samo PHP to psu na budę. Jak się chce pisać serwisy WWW to nieodzowny jest HTML do spółki z CSS i orientacja w standardach W3C, ale czy można powiedzieć, że to jest język? Chyba nie. Z resztą w tej dziedzinie nie ma wiele zmian i nie trzeba aż tak pilnie śledzić. Po prostu się uczysz i używasz. Oczywiście w CSS od czasu do czasu pojawia się coś nowego ale daje się to ogarnąć jak się używa na bieżąco. Oczywiście przy okazji pisania serwisów WWW pojawia się czasem pokusa a czasem potrzeba (różnych ma się klientów) zastosowania JavaScript. Zdarza mi się, ale nie śmiałabym powiedzieć, że znam ten język. Uczę się tego co jest mi w danym momencie potrzebne wykorzystuję i finito. Podobnie z Perlem No to właściwie co ja mam napisać? Że znam siedem języków czy że znam jeden a innych czasem używam? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie ogłoszenia są po prostu niepoważne i nie należy sobie nimi zawracać głowy. Bo jest to ewidentna próba zatrudnienia studenta (co to jest na świerzo po tych wszystkich kursach co to je miał), w którego się będzie orało niewiele płacąc. I efekt jest taki, że jak już dojdziesz w piątym roku do jako takiej orientacji w piątym języku programowania, to od czterech lat nie jesteś na bieżąco z tym pierwszym, bo go nie używasz. Hi hi hi ... No to właściwie co ja mam napisać? Że znam siedem języków czy że znam jeden a innych czasem używam? no własnie o tym pisałem w tym miejscu: Cytat interesuje mnie tylko jakie są według was przeciętne możliwości dobrego programisty; z iloma technologiami jest w stanie być "na bieżąco"? a wyżej podałem przykład że Cytat ale czy w przeciągu dajmy na to 5 lat nie jestes w stanie nauczyć się 5 różnych języków, ich bibliotek i dobrze (przyzwoicie w nich programować) ? nie powiedziałem że mam wszystkich się uczyć w jednym czasie; dajmy na to pierwszy rok programujesz TYLKO w php, drugi bierzesz javascript, kolejny pythona ... itd; to jednak nie daje mi możliwości bycia "na bieżąco" bo po 5 roku nauki z php juz nic nie pamietam... dlatego chce zaznaczyć że interesuje mnie kwestia rozwoju swoich umiejętności w kilku dziedzinach jednocześnie... wlasnie o tym pisałem co Ty (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Panowie, czytajcie ze zrozumieniem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) dlatego nauka i próba bycia zajebistym z 5 technologii jest bezsensowna... i o to w tym temacie mi chodzi... a Pytam się o zestaw Trzech dzięki którym mógłbym pisać na wiele platform ( nie mówie że bede pracować jako programista zarówno systemów operacyjnych Unix, programista aplikacji internetowych i urządzeń mobilnych) po prostu zastanawiam się jaki zestaw podstawowych narzędzi pozwoli mi bawić się ( nie pracować! ) na różnych platformach... dajmy na to że pracuje jako programista PHP/JS itp; a w domciu sobie hobbystycznie bede pisać programy na mojego zajebistego xPhone'a i jakiś potrzebny na szybko programik do uruchamiania z linii polecen... 1. Python 2. Java 3. C++ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:51 |