![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 8.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie zawarte w temacie zostało trochę dziwnie sformułowane... mianowicie nauczyć (składni, czy nawet bibliotek) można wielu języków. Jednak mam takie pytanie: jaka jest rozsądna ilość (języków, technologii) które jesteśmy (my programiści wiem, dumnie brzmi^^) w stanie się nauczyć, a jednocześnie podążać za trendami i zmianami w tych językach (zmiana składni, nowe biblioteki, frameworki)(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
Dajmy na to że jestem w stanie nauczyć się PHP, C/C++, Jave, Pythona (dalej nazywanymi "technologiami"); ba, mogę się nawet nauczyć wielu popularnych bibliotek których używają programiści tych języków; no ale pozostaje kwestia ilu z tych "technologii" jestem w stanie uczyć się/dokształcać na bieżąco; Jaki jest wasz zestaw powiedzmy... 3 języków programowania dzięki którym mogę wszystko zrobić ( lub prawie ) w sensie pisania programów na różne platformy: - pc - telefony - strony internetowe - itd... Jak myślicie?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat interesuje mnie tylko jakie są według was przeciętne możliwości dobrego programisty; z iloma technologiami jest w stanie być "na bieżąco"? Zależy, ile czasu może poświęcic na naukę. Biorąc pod uwagę przeciętnego programistę (etat 8h, rodzina, jedno dziecko) i przyjmując, że: - 10h spędza w pracy (8+dojazd/powrót) - 2-3h dziennie poświęca na codzienne czynności (mycie, jedzenie, ubieranie się, zakupy, jakieś sprawy itp., np. spacer z psem) - 5-6h spanie (średnio) - 1-2h dziennie zabawa z dzieckiem, czasem z żoną (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Zostaje Ci 3 do 6h / dobę na naukę. To daje jakieś 15 do 30h tygodniowo (bez weekendów, które raczej są dla rodziny, choć czasem też lubię sobie wieczorem w sobotę czy niedzielę na spokojnie nad czymś posiedzieć). Sam sobie odpowiedz na pytanie, ile w tym czasie można wchłonąć wiedzy. Zależy też wiele od predyspozycji osobistych (przyswajanie wiedzy itp.), samodyscypliny w nauce itp. Osobiście stawiam, że więcej, jak w 2,3 technologiach nie będziesz w stanie być "na bieżąco". I biorę tu pod uwagę nie tylko nauke teoretyczną, ale i praktykę. Przykład: Zaczyna się nowy rok. Znasz C++, ok. Dobrze znasz. Nawet bardzo dobrze. to teraz naucz się OpenGL i napisz jakąś gierkę w 3D. Zobacz, ile Ci to zajmie czasu. A w międzyczasie jeszcze jedziesz PHP i uczysz się np. frameworka Symphony. Jak sie go nauczysz, okazuje się, że jest już nowa wersja Zend'a i też przydałoby się nauczyć nowych rzeczy, przy okazji trzasnąć jakiś mały projekcik dla nabrania wprawy. Symphony idzie więc w odstawkę. Po tygodniu próbujesz wrócić do tej gry w OpenGL - połowy już nie pamiętsz, więc odświerzasz sobie znajomość funkcji itp. A do Twojej skrzynki własnie dotarł newsletter, ze wyszedł PHP w wersji 6 i jest kupa zmian. No to jedziesz te zmiany w PHP 6, o Zendzie zapominasz jeszcze szybciej niz o Symphony, OpenGL leży, a tu wchodzi nowa biblioteka do C++. Mija wiosna, lato, a Ty sie miotasz. Jesień - znasz w miarę dobrze nowości w PHP6, wreszcie opanowałeś tego Zenda, pora dokończyc gierkę w OpenGL. I znów dupa, bo znów połowy nie pamiętasz. I znów się miotasz, przypominasz, co do czego i co z czym. I nadchodzi zima. Na koniec roku stwierdzasz, że: - znasz PHP 6 na tyle, żeby sobie poradzić, ale już Zenda i Symphony nie tak dobrze, jakbyś chciał. - znasz C++ i OpenGL, ale nie na tyle, żeby napisać coś bardziej skomplikowanego jak obracający się sześcian z teksturami. - minął rok, a Ty nadal nie jesteś expertem w niczym A zauważ, że to tylko 2 technologie (C++ i PHP) i raptem trzy biblioteki/frameworki (OpenGL, Zend, Symphony) A Ty chcesz być na bieżąco w pięciu językach conajmniej. Na kilka platform. Ok, powiesz mi. Dam radę. Może i dasz. Dodaj do tego Javę, naukę pisania aplikacji na smartphone'y i komórki, aha, i jeszcze chcesz strony robić, to też kiedys trzeba to robić, nie? No to dodaj jeszcze jakieś 3,4 serwisy www, znajomość CSS-a bioąc pod uwagę zmiany w przeglądrkach (4 najpopularniejsze * 2 systemy = 8 różnych konfiguracji), JS+Ajax... I flaki na wierzchu. Ale to tylko przykład. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 12:54 |