|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2003 Skąd: z łodzi Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Wahałem się czy ten temat przypadkiem nie powinien być w Hydeparku bo to bardziej gdybanie ale wydaje mi się z własnego doświadczenia że w tym dziale prędzej ten temat zostanie rozwinięty. W każdym razie ostatnio zastanawiałem się jak przedstawia się popyt rynku na serwery dedykowane. Ostatnio czytałem na jakieś stronie finansowej-gospodarki że sprzedawca takich serwerów to z superhost czyli (serwerydedykowane.pl) Ale i tak to zaledwie około 350 serwerów. W gruncie rzeczy to wcale nie jest tak dużo. I właśnie ostatnio tak zacząłem myśleć. Z powodu że nie są potrzebne? Czy prędzej kwotowych? Sprzętowych? Jak myślicie? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Moim zdaniem popyt na serwery dedykowane jest i to całkiem spory.
Jednak serwer dedykowany opłaca się tylko w ściśle określonych przypadkach: - aplikacja wymaga nietypowej konfiguracji programowej, - na serwerze będzie hostowany serwis o bardzo dużej oglądalności, - wymagane jest profesjonalne zaplecze sprzętowe czyli redundantne połączenie do internetu (kilku dostawców), kilka źródeł zasilania, zewnętrzna macierz dyskowa, itp. Chronione oraz klimatyzowane pomieszczenie w którym znajduje się serwer. - potrzebujemy hostingu bez limitu jednoczesnych połączeń z bazą danych, apachem, - potrzebujemy nielimitowanego transferu. Tak więc serwera dedykowanego nie opłaca się kupować dla serwisu który ma 1 tyś unikalnych odwiedzin dziennie. Co do zarządzania zdalnego serwerem który znajduje się w profesjonalnej serwerowni to ja nie widzę żadnego problemu. Łączysz się z serwerem przez ssh i wszystko konfigurujesz zdalnie. Oczywiście potrzeba do tego osoby która zna się na administrowaniu linuxami, a nie zwykłego zjadacza windowsów. Istnieje też możliwość zdalnego sprzętowego włączania/wyłączania serwera. @nevt W kupnie serwera dedykowanego chodzi właśnie o to, że wszystko konfigurujesz sam zgodnie z własnymi potrzebami. Backupy, limity połączeń itd. Dla mnie to jest zaleta. Co do takich firm jak home.pl, nazwa.pl to są one nie reformowalne, a ich oferta jest elastyczna jak stalowa kulka. Jednak jeśli potrzebujemy hostingu dla naszej strony domowej to oferta tych firm jest właśnie dla nas. Takie oferty nastawione są na ilość klientów, a nie na ich indywidualne potrzeby. Tak przy okazji nazwa.pl ma ograniczenie na 40 jednoczesnych połączeń do apache (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeśli chodzi o serwery dedykowane to z własnego doświadczenia wiem, że dynamicznie rozwijającą się firmą w tej branży jest beyond.pl. Mają coraz wiecej dużych klientów. Pozatym ich oferta jest bardzo elastyczna. W kryzysowej sytuacji po jednym telefonie podnieśli nam prędkość łącza internetowego 15-krotnie. A w ciągu tygodnia dosprzętowili nam serwer w drugi procesor i kolejne 4GB ramu. Podsumowując nad zakupem serwera dedykowanego zastanowaiłbym się tylko dla rozwiązań komercyjnych, biznesowych, lub dla serwisów z naprawdę dużym ruchem. Moim zdaniem zapotrzebowanie na serwery dedykowane jest i prawdopodobnie będzie się cały czas zwiększać, jednak dotyczy ono głównie sektora biznesowego. |
|
|
|
damians Czy istnieje popyt na dedyki? 19.11.2008, 00:31:19
nevt myślę, że to wynika z absurdalnie w... 19.11.2008, 00:57:31
AxZx Cytat(nevt @ 19.11.2008, 02:57:31 ) m... 19.11.2008, 01:53:45
nevt CytatTy tak poważnie?
zrobiłbyś coś takiego mając ... 19.11.2008, 02:35:22
suchy1 Cytat(nevt @ 19.11.2008, 00:57:31 ) d... 19.11.2008, 08:58:49
AxZx Cytat(nevt @ 19.11.2008, 04:35:22 ) ś... 19.11.2008, 11:17:14
nevt Cytatmyślałem o klimatyzowanym pomieszcz... 19.11.2008, 16:13:24
bim2 Mówicie ciągle o dużych serwisach. Mój kolega ma s... 19.11.2008, 22:27:36
AxZx Cytat(chudykrzys @ 19.11.2008, 23:25... 19.11.2008, 23:14:11
damians nevt Mówi (tak mi sie wydaje) o średnich serwisach... 20.11.2008, 23:45:48 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 8.08.2026 - 10:54 |