Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy istnieje popyt na dedyki?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
damians
Witam

Wahałem się czy ten temat przypadkiem nie powinien być w Hydeparku bo to bardziej gdybanie ale wydaje mi się z własnego doświadczenia że w tym dziale prędzej ten temat zostanie rozwinięty.
W każdym razie ostatnio zastanawiałem się jak przedstawia się popyt rynku na serwery dedykowane. Ostatnio czytałem na jakieś stronie finansowej-gospodarki że sprzedawca takich serwerów to z superhost czyli (serwerydedykowane.pl) Ale i tak to zaledwie około 350 serwerów. W gruncie rzeczy to wcale nie jest tak dużo. I właśnie ostatnio tak zacząłem myśleć. Z powodu że nie są potrzebne? Czy prędzej kwotowych? Sprzętowych?
Jak myślicie?
nevt
myślę, że to wynika z absurdalnie wysokich cen za dedyki... przykładowo w takim home.pl najprostszy dedyk kosztuje 800 zł miesięcznie, czyli 9 600 zł rocznie. a sprzęt nie jest warty więcej jak 3 000 zł, w dodatku z durnym limitem na transfer (100 GB / miesiąc)...

dużo korzystniej wziąć porządny serwer za ok. 10 000 zł w leasingu na 3 lata (rata 300-350 zł na miesiąc) + łacze DSL 8Mbit/s bez limitów za 450 zł

łączna cena wychodzi podobna, masz własny i 3x lepszy sprzęt, no i wszystkim zarządzasz na miejscu, a nie zdalnie.

a można też złożyć prostego serwa za 1 500 zł (jednorazowy wydatek) i wziąć łącze 15Gb za 600 zł na miesiąc...
AxZx
Cytat(nevt @ 19.11.2008, 02:57:31 ) *
myślę, że to wynika z absurdalnie wysokich cen za dedyki... przykładowo w takim home.pl najprostszy dedyk kosztuje 800 zł miesięcznie, czyli 9 600 zł rocznie. a sprzęt nie jest warty więcej jak 3 000 zł, w dodatku z durnym limitem na transfer (100 GB / miesiąc)...

dużo korzystniej wziąć porządny serwer za ok. 10 000 zł w leasingu na 3 lata (rata 300-350 zł na miesiąc) + łacze DSL 8Mbit/s bez limitów za 450 zł

łączna cena wychodzi podobna, masz własny i 3x lepszy sprzęt, no i wszystkim zarządzasz na miejscu, a nie zdalnie.

a można też złożyć prostego serwa za 1 500 zł (jednorazowy wydatek) i wziąć łącze 15Gb za 600 zł na miesiąc...

Ty tak poważnie?
zrobiłbyś coś takiego mając 'na głowie' serwis społecznościowy z dużym ruchem?
ja bym się bał, wolałbym oddać to w ręce kogoś kto ma odpowiednie zaplecze.

popyt na dedyki wydaje mi się, że jest wprost proporcjonalny do ilości dużych przedsięwzięć. po co ktoś ma płacić za dedyka jak wystarczy mu usługa np 30 % zasobów serwera.
nevt
Cytat
Ty tak poważnie?
zrobiłbyś coś takiego mając 'na głowie' serwis społecznościowy z dużym ruchem?
ja bym się bał, wolałbym oddać to w ręce kogoś kto ma odpowiednie zaplecze.

śmiertelnie poważnie.

co to znaczy, "oddałbym w ręce kogoś, kto ma odpowiednie zaplecze"? jakie zaplecze? dedyk to nic wiecej jak serwer zarządzany zdalnie podłączony do internetu. i tyle. i cała reszta jest na TWOJEJ głowie. nikt ci go nie konfiguruje, backup'uje, sam wszystko instalujesz, zrządzasz, optymalizujesz. w razie awarii możesz najwyżej zadzwonić i uprzejmie poprosić obsługę o reset serwera lub wymianę sprzetu i zaczynasz zabawę od zera (chyba że masz własne backupy...). wraz z usługą nie dostajesz w komplecie magika który będzie się zajmował utrzymaniem i rozwojem serwisu 24h / dobe. - to tylko wynajem szprzętu i rury do netu - w dodatku za wygórowane stawki...

pozdrawiam.
suchy1
Cytat(nevt @ 19.11.2008, 00:57:31 ) *

ale powaznie jaki chcesz postawic serwer na w/w łączu ?! Przeciez to bedzie wolno chodzic. Moim zdaniem jezeli ktos chce dedyka to szuka bardzo drogich firm. Oferta z ovh.pl czy home.pl to w zasadzie dla zabawy. Nie wiem jaki serwis korzysta z tego ale chcalbym zobaczyc ze np. portal abc.domena korzysta z dedyka hom.pl i ciekawe ile uzytkowników siedzi nonstop..
AxZx
Cytat(nevt @ 19.11.2008, 04:35:22 ) *
śmiertelnie poważnie.

co to znaczy, "oddałbym w ręce kogoś, kto ma odpowiednie zaplecze"? jakie zaplecze? dedyk to nic wiecej jak serwer zarządzany zdalnie podłączony do internetu. i tyle. i cała reszta jest na TWOJEJ głowie. nikt ci go nie konfiguruje, backup'uje, sam wszystko instalujesz, zrządzasz, optymalizujesz. w razie awarii możesz najwyżej zadzwonić i uprzejmie poprosić obsługę o reset serwera lub wymianę sprzetu i zaczynasz zabawę od zera (chyba że masz własne backupy...). wraz z usługą nie dostajesz w komplecie magika który będzie się zajmował utrzymaniem i rozwojem serwisu 24h / dobe. - to tylko wynajem szprzętu i rury do netu - w dodatku za wygórowane stawki...

pozdrawiam.

myślałem o klimatyzowanym pomieszczeniu, zapasowej dostawie prądu (z kilku źródeł), jednak szybsze niż podałeś 'rury' do internetu;) no i czasem w cenie jest pomoc admina w razie awarii dysku, procka czy czegoś tam jeszcze.
nevt
Cytat
myślałem o klimatyzowanym pomieszczeniu, zapasowej dostawie prądu (z kilku źródeł), jednak szybsze niż podałeś 'rury' do internetu;) no i czasem w cenie jest pomoc admina w razie awarii dysku, procka czy czegoś tam jeszcze.

we wszystkich firmach i instytucjach w których dotychczas pracowałem (a jest ich kilka) i które miały takie potrzeby zwyciężył wariant własnej serwerowni - głównie z przyczyn ekonomicznych właśnie, gdyż budowa i utrzymanie własnej serwerowni z porządnym stałym łączem i pulą np. 255 adresów IP oraz własną zespołem administracyjnym wychodziło taniej niż opłaty za dedyki o adekwatnych parametrach (oczywiście w perspektywie kilkuletniej) .

co innego przy naprawdę wielkich projektach z ogromnym ruchem i transferem gdzie potrzebne jest bezpośrednie podejście do sieci szkieletowej i obsługa serwisu przez farmę serwerów, zewnętrzne macierze dyskowe, a dostępność usług ma być na poziomie pow. 99%... Ale takich projektów nie ma w Polsce zbyt wiele...

natomiast przy małych i średnich projektach, gdzie wystarczy jeden lub kilka serwerów - dedydki najzwyczajniej się nie kalkulują -w pełni się zgadzam z opinią, że:
Cytat
Oferta z ovh.pl czy home.pl to w zasadzie dla zabawy.

ewidentnie brakuje na rynku elastycznej oferty kompleksowego outsorsingu dla prowadzenia średniej wielkości projektów internetowych za rozsądne stawki. więc jeżeli pytanie o potencjalny popyt na rynku wynika z chęci zajęcia się taką działalnością - to spokojnie - jest tu spore pole do popisu.

pozdrawiam wszystkich.
chudykrzys
Moim zdaniem popyt na serwery dedykowane jest i to całkiem spory.

Jednak serwer dedykowany opłaca się tylko w ściśle określonych przypadkach:
- aplikacja wymaga nietypowej konfiguracji programowej,
- na serwerze będzie hostowany serwis o bardzo dużej oglądalności,
- wymagane jest profesjonalne zaplecze sprzętowe czyli redundantne połączenie do internetu (kilku dostawców),
kilka źródeł zasilania, zewnętrzna macierz dyskowa, itp. Chronione oraz klimatyzowane pomieszczenie w którym znajduje się serwer.
- potrzebujemy hostingu bez limitu jednoczesnych połączeń z bazą danych, apachem,
- potrzebujemy nielimitowanego transferu.

Tak więc serwera dedykowanego nie opłaca się kupować dla serwisu który ma 1 tyś unikalnych odwiedzin dziennie.

Co do zarządzania zdalnego serwerem który znajduje się w profesjonalnej serwerowni to ja nie widzę żadnego problemu.
Łączysz się z serwerem przez ssh i wszystko konfigurujesz zdalnie. Oczywiście potrzeba do tego osoby która zna się na administrowaniu linuxami, a nie zwykłego zjadacza windowsów. Istnieje też możliwość zdalnego sprzętowego włączania/wyłączania serwera.

@nevt W kupnie serwera dedykowanego chodzi właśnie o to, że wszystko konfigurujesz sam zgodnie z własnymi potrzebami. Backupy, limity połączeń itd. Dla mnie to jest zaleta.

Co do takich firm jak home.pl, nazwa.pl to są one nie reformowalne, a ich oferta jest elastyczna jak stalowa kulka.
Jednak jeśli potrzebujemy hostingu dla naszej strony domowej to oferta tych firm jest właśnie dla nas. Takie oferty nastawione są na ilość klientów, a nie na ich indywidualne potrzeby. Tak przy okazji nazwa.pl ma ograniczenie na 40 jednoczesnych połączeń do apache winksmiley.jpg

Jeśli chodzi o serwery dedykowane to z własnego doświadczenia wiem, że dynamicznie rozwijającą się firmą w tej branży jest beyond.pl. Mają coraz wiecej dużych klientów. Pozatym ich oferta jest bardzo elastyczna. W kryzysowej sytuacji po jednym telefonie podnieśli nam prędkość łącza internetowego 15-krotnie. A w ciągu tygodnia dosprzętowili nam serwer w drugi procesor i kolejne 4GB ramu.

Podsumowując nad zakupem serwera dedykowanego zastanowaiłbym się tylko dla rozwiązań komercyjnych, biznesowych, lub dla serwisów z naprawdę dużym ruchem. Moim zdaniem zapotrzebowanie na serwery dedykowane jest i prawdopodobnie będzie się cały czas zwiększać, jednak dotyczy ono głównie sektora biznesowego.
bim2
Mówicie ciągle o dużych serwisach. Mój kolega ma serwer dedykowany z livenetu za 400zł/miesięcznie i utrzymuje na nim naście serwisow. Nie wiem dokładnie ile, ale wychodzi taniej niż jakikolwiek wirtual. I dodakowym plusem jest to, ze można zainstalować własne biblioteki np. ffmpeg i inne bajery który przy "dziwnych" projektach się przydają smile.gif
AxZx
Cytat(chudykrzys @ 19.11.2008, 23:25:49 ) *
- wymagane jest profesjonalne zaplecze sprzętowe czyli redundantne połączenie do internetu (kilku dostawców),
kilka źródeł zasilania, zewnętrzna macierz dyskowa, itp. Chronione oraz klimatyzowane pomieszczenie w którym znajduje się serwer.

a jak sprawa wygląda z bazą danych i wymaganiami GIODO? czy dane nie muszą być specjalnie zabezpieczone? pewnie takie serwerownie spełniają określone warunki, nie to co maszyna w domu:) bo o tym nevt nie wspomniał.bo chyba nie ma w domu klimatyzowanego zabezpieczonego i ubezpieczonego pomieszczenia?
damians
nevt Mówi (tak mi sie wydaje) o średnich serwisach. Taka prawda coś mi się wydaje że chudykrzys ma racje. Zgadzam sie. Ale ile jest takich serwisów wykorzystujących takie potężne serwery? Kilkadziesiąt takich jest serwisów w Polsce? I tacy to mogą kupić (zatrudnić) na własność administratora który to wszystko będzie zarządzał.

Natomiast średnie firmy nie przechowujące jakieś dane osobowe tajnych osób to będą zwracać tylko uwagę na nie zawodność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.