Moim zdaniem popyt na serwery dedykowane jest i to całkiem spory.
Jednak serwer dedykowany opłaca się tylko w ściśle określonych przypadkach:
- aplikacja wymaga nietypowej konfiguracji programowej,
- na serwerze będzie hostowany serwis o bardzo dużej oglądalności,
- wymagane jest profesjonalne zaplecze sprzętowe czyli redundantne połączenie do internetu (kilku dostawców),
kilka źródeł zasilania, zewnętrzna macierz dyskowa, itp. Chronione oraz klimatyzowane pomieszczenie w którym znajduje się serwer.
- potrzebujemy hostingu bez limitu jednoczesnych połączeń z bazą danych, apachem,
- potrzebujemy nielimitowanego transferu.
Tak więc serwera dedykowanego nie opłaca się kupować dla serwisu który ma 1 tyś unikalnych odwiedzin dziennie.
Co do zarządzania zdalnego serwerem który znajduje się w profesjonalnej serwerowni to ja nie widzę żadnego problemu.
Łączysz się z serwerem przez ssh i wszystko konfigurujesz zdalnie. Oczywiście potrzeba do tego osoby która zna się na administrowaniu linuxami, a nie zwykłego zjadacza windowsów. Istnieje też możliwość zdalnego sprzętowego włączania/wyłączania serwera.
@
nevt W kupnie serwera dedykowanego chodzi właśnie o to, że wszystko konfigurujesz sam zgodnie z własnymi potrzebami. Backupy, limity połączeń itd. Dla mnie to jest zaleta.
Co do takich firm jak home.pl, nazwa.pl to są one nie reformowalne, a ich oferta jest elastyczna jak stalowa kulka.
Jednak jeśli potrzebujemy hostingu dla naszej strony domowej to oferta tych firm jest właśnie dla nas. Takie oferty nastawione są na ilość klientów, a nie na ich indywidualne potrzeby. Tak przy okazji nazwa.pl ma ograniczenie na 40 jednoczesnych połączeń do apache

Jeśli chodzi o serwery dedykowane to z własnego doświadczenia wiem, że dynamicznie rozwijającą się firmą w tej branży jest
beyond.pl. Mają coraz wiecej dużych klientów. Pozatym ich oferta jest bardzo elastyczna. W kryzysowej sytuacji po jednym telefonie podnieśli nam prędkość łącza internetowego 15-krotnie. A w ciągu tygodnia dosprzętowili nam serwer w drugi procesor i kolejne 4GB ramu.
Podsumowując nad zakupem serwera dedykowanego zastanowaiłbym się tylko dla rozwiązań komercyjnych, biznesowych, lub dla serwisów z naprawdę dużym ruchem. Moim zdaniem zapotrzebowanie na serwery dedykowane jest i prawdopodobnie będzie się cały czas zwiększać, jednak dotyczy ono głównie sektora biznesowego.