Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy istnieje popyt na dedyki?
damians

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Wahałem się czy ten temat przypadkiem nie powinien być w Hydeparku bo to bardziej gdybanie ale wydaje mi się z własnego doświadczenia że w tym dziale prędzej ten temat zostanie rozwinięty.
W każdym razie ostatnio zastanawiałem się jak przedstawia się popyt rynku na serwery dedykowane. Ostatnio czytałem na jakieś stronie finansowej-gospodarki że sprzedawca takich serwerów to z superhost czyli (serwerydedykowane.pl) Ale i tak to zaledwie około 350 serwerów. W gruncie rzeczy to wcale nie jest tak dużo. I właśnie ostatnio tak zacząłem myśleć. Z powodu że nie są potrzebne? Czy prędzej kwotowych? Sprzętowych?
Jak myślicie?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
AxZx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(nevt @ 19.11.2008, 02:57:31 ) *
myślę, że to wynika z absurdalnie wysokich cen za dedyki... przykładowo w takim home.pl najprostszy dedyk kosztuje 800 zł miesięcznie, czyli 9 600 zł rocznie. a sprzęt nie jest warty więcej jak 3 000 zł, w dodatku z durnym limitem na transfer (100 GB / miesiąc)...

dużo korzystniej wziąć porządny serwer za ok. 10 000 zł w leasingu na 3 lata (rata 300-350 zł na miesiąc) + łacze DSL 8Mbit/s bez limitów za 450 zł

łączna cena wychodzi podobna, masz własny i 3x lepszy sprzęt, no i wszystkim zarządzasz na miejscu, a nie zdalnie.

a można też złożyć prostego serwa za 1 500 zł (jednorazowy wydatek) i wziąć łącze 15Gb za 600 zł na miesiąc...

Ty tak poważnie?
zrobiłbyś coś takiego mając 'na głowie' serwis społecznościowy z dużym ruchem?
ja bym się bał, wolałbym oddać to w ręce kogoś kto ma odpowiednie zaplecze.

popyt na dedyki wydaje mi się, że jest wprost proporcjonalny do ilości dużych przedsięwzięć. po co ktoś ma płacić za dedyka jak wystarczy mu usługa np 30 % zasobów serwera.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.08.2026 - 10:54