![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 10.02.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam przymierzam sie do zakupu laptopa mam dwa na "oku" prosiłbym expertów o ocenienie i doradzenie co mam wybrac jednim z nich jest
HP 6820s T2410 1GB 160GB 17'' DVD-SM DOS (KU471ES) http://www.ceneo.pl/1706342 a drogi to Dell Vostro 1710 CM550 1GB 80GB 17" DVD-RW VHB http://www.ceneo.pl/1598030 Dodam ze komp potrzebny mi jest tylko do netu ale za to ma pracowac 16h/doba głównie chodzi mi o dobry obraz bezawaryjnosc no i wygląd Smile Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o wrzucanie XP na laptopa to są dwie drogi:
- bezproblemowa - używasz system dostarczony przez producenta, który ma już wszystkie potrzebne sterowniki i masę niepotrzebnego syfu w postaci dodatkowych programów freeware - stwarzająca pewne problemy - instalujesz zwykły system bez zbędnego syfu, ale wcześniej musisz zrobić slipstream płytki z XP. Można to w prosty sposób wykonać programem w stylu nLite - bez problemu dodasz nim potrzebne sterowniki (na nowszych laptopach potrzebujesz przynajmniej sterownik do kontrolera SATA - najczęściej jakieś zwykłe AHCI z którego slipstreamem nie ma najmniejszych problemów.). Możesz też pobawić się rzeczami udowtępnianymi przez projekt DriverPacks Co do Linuksa o którym wcześniej wspomniał phpion, to sprawa może wyglądać _naprawdę_ różnie. Jeśli planujesz używać tego systemu, to poszukaj na G instrukcji instalacji na konkretny model laptopa i zobacz, czy nie ma jakichś dużech problemów z obsługą urządzeń (sprawdź też newralgiczne sprawy - czy wielu użytkowników nie zgłasza problemów z hibernacją, suspendem i ogólnie ACPI z którym to mogą być duże problemy...). Jeśli zależy Ci na 3D pod Linuksem, to od razu mogę Ci zalecić tylko karty Nvidii, bo tylko zamknięte sterowniki do tych kart wpełni obsługują OpenGL. Z kartami ATI nie jest już tak kolorowo. No chyba, że chcesz mieć OpenGL programowo, wtedy karta graficzna nie ma znaczenia, bo i tak będzie 100 razy wolniej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jeśli chodzi o wrzucanie XP na laptopa to są dwie drogi: - bezproblemowa - używasz system dostarczony przez producenta, który ma już wszystkie potrzebne sterowniki i masę niepotrzebnego syfu w postaci dodatkowych programów freeware - stwarzająca pewne problemy - instalujesz zwykły system bez zbędnego syfu, ale wcześniej musisz zrobić slipstream płytki z XP. Można to w prosty sposób wykonać programem w stylu nLite - bez problemu dodasz nim potrzebne sterowniki (na nowszych laptopach potrzebujesz przynajmniej sterownik do kontrolera SATA - najczęściej jakieś zwykłe AHCI z którego slipstreamem nie ma najmniejszych problemów.). Możesz też pobawić się rzeczami udowtępnianymi przez projekt DriverPacks Ja mam system (XP HE) kupiony osobno i nie mam żadnych problemów z instalacją. Wszystko odbywa się w doskonale znany sposób "Dalej, dalej, zakończ" ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 10:05 |