Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Windows Vista zamiast XP
Black-Berry

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Opłaca się kupić Windows Vista ? Mam XP ale chyba już przestali go suportowac. Bedzie mi to bardziej mulić niż XP ? (Cor2Duo i 2GB RAM-u). Zastanawiam się też czy jest jakaś różnica między tymi wersjami? Może ktoś wie z doświadczenia ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Zyx

-----

Z każdą kolejną wersją Windows zajmuje coraz więcej miejsca na HDD i coraz bardziej się zastanawiam, co jest tak dużego w systemie, który po instalacji nie oferuje w zasadzie nic? Dałem mnóśtwo miejsca na Linuksa, teraz leży ono odłogiem, a Windows kończy konsumpcję 20-gigabajtowej partycji, na której jest on, pakiet biurowy, firewall i antywirus.

Ponieważ Windows uruchamiam bardziej od święta, mi pasuje, by się system włączał szybciej i ładował do pamięci to, co mu wskażę, a nie wszystko, co on myśli, że się może przydać, zwłaszcza że różnicy w czasie uruchamiania programów najczęściej i tak nie zauważę bez stopera. Podobnie czasu przełączania między oknami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) .
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Zyx @ 25.07.2008, 21:42:58 ) *
Z każdą kolejną wersją Windows zajmuje coraz więcej miejsca na HDD i coraz bardziej się zastanawiam, co jest tak dużego w systemie, który po instalacji nie oferuje w zasadzie nic? Dałem mnóśtwo miejsca na Linuksa, teraz leży ono odłogiem, a Windows kończy konsumpcję 20-gigabajtowej partycji, na której jest on, pakiet biurowy, firewall i antywirus.
usuń backupy i wyłącz robienie ich automatycznie.

Ten post edytował Jabol 26.07.2008, 23:17:09
+Quote Post
Liko

-----

Cytat(Jabol @ 27.07.2008, 00:16:47 ) *
usuń backupy i wyłącz robienie ich automatycznie.

No nie do końca. W Windows XP jest taki magiczny katalog WinSxS, który służy za przechowalnie ddl-ów w różnych wersjach.

Cytat
W Windows XP problem ten rozwiązano opracowując technologię "side-by-side", dzięki której różne wersje bibliotek DLL przechowywane są w folderze WinSxS i są uruchamiane na żądanie odpowiedniej aplikacji.

Taki sam folder znajduję się w Windows Vista, jednak różni się znacznie wielkością. Gdy miałem XP zajmował mi jakieś 2GB, tak w Vista zajmuje ok. 12GB. I aby nie było wątpliwości oprogramowanie, które instalowane było na XP i Vistcie prawie się nie różni. Najgorsze jednak jest to, że nie wiadomo co można usunąć, a czego nie wolno. Na pomocy technicznej Ms zabraniają jakichkolwiek modyfikacji tego katalogu...i tak zamiast 7GB systemu, mam system, który zajmuje mi ok 19GB. I nie mam pojęcia co z tym zrobić...nic nie instaluje nowego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 04:43